Кой е Ричард Харис от филмите по Хари Потър

Ричард Харис е британски актьор, роден на 1 октомври 1930 година. Той беше първият актьор, който влезе в ролята на директора на "Хогуортс" Албус Дъмбълдор, но за съжаление почина и беше заменен от Майкъл Гамбън.
Харис е номиниран за всички най-големи филмови награди - Оскар, Златен глобус, БАФТА и Еми. През 1968 година получава златния глобус за главна мъжка роля във филма "Камелот".
Освен в "Хари Потър" участва още в "Граф Монте Кристо", "Гладиатор", "Сибирският бръснар" и много други.

Любопитни факти за Ричард Харис

  • На младини Ричард Харис е бил отличен играч на ръгби.
  • Има рицарско звание в Дания.
  • Недоволен е от участието си във филма "Каприс" в който играе с Дорис Дей и отказва да го гледа. Веднъж, след като се качил на самолет и видял, че именно този филм ще бъде пуснат на пътниците, веднага слязъл.
  • Ричард Харис е бил алкохолик и е имал проблем с наркотиците. През 1979 почти умира от свръхдоза кокаин а през 1981 почти умира от натравяне с алкохол. След това решава да спре пиенето и наркотиците и в продължение на 10 години не докосва подобни субстанции. След това започва да пие бира, но в умерени количества. Никога не спира цигарите, макар да пуши по три кутии на ден.
Статуя на Ричард Харис като Крал Артур

  • Много добър приятел е с големия актьор Питър О'Тул ("Лорънс Арабски") и след смъртта на Харис много хора искат именно О'Тул да влезе в ролята на Дъмбълдор.
  • Приема ролята на Албус Дъмбълдор само защото 11-годишната му внучка го заплашва, че няма повече да му проговори, ако откаже.
  • Не успява да види премиерата на "Хари Потър и стаята на тайните", защото умира малко преди това от тежко заболяване. До последно се надява да се пребори и по негова молба за ролята е избран нов актьор едва след смъртта му.
Статуя на Ричард Харис като младеж

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Честит ден на Хари Потър!

Не се тревожете, не е имало пожар в Хари Потър студиото

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Кой е Робърт Галбрейт и какво общо има с Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Баладата за Почтибезглавия Ник (превод)

Джоан Роулинг трябваше да остави Хари Потър да умре

7 причини феновете на “Хари Потър” да не пропуснат Aniventure Comic Con за нищо на света

5 доказателства, че Хари Потър е грифиндорец

Мистериите в Хари Потър: Магическите пръчки