5 доказателства, че Хари Потър е грифиндорец

В интернет е пълно с фенфикшъни, които поставят Хари Потър в Слидерин, и с хора, които разсъждават по темата какво щеше да се случи, ако Хари беше в дома на Мерлин. И това заради сцената в първата книга, когато шапката се колебае къде да го сложи, но накрая става ясно, че всичко е заради частта от душата на Волдемор.
Истината е, че Хари е вероятно най-истинският грифиндорец, когото виждаме в книгата. И казвам това не само заради меча на Грифиндор, който според легендата може да бъде получен само от истински грифиндорец. Доказателствата са много, ето само 5 от тях:

5. Тримагическият турнир

Факт е, че след като Барти Крауч излъга бокала, че има четвърто училище, единствен представител на което е Хари Потър, той беше принуден с магия да участва, но никой не е казвал, че трябва да спечели. Той спокойно можеше само да се покаже на дракона, да си топне крака в езерото и да направи няколко крачки в лабиринта. Но след като веднъж (с помощта на фалшивия Муди) успя да се справи с първото изпитание, вече беше решен да участва за победа и в крайна сметка (отново с помощта на смъртожадния), стигна до финала.
В резултат от това Седрик Дигъри беше убит, а Лорд Волдемор си върна тялото.

4. Мислоемите

Ако има някой, който би си топнал главата в странен съд, пълен с нещо средно между течност и газ, то той е 100% грифиндорец. Два пъти Хари попадна на магическия предмет и двата пъти реши да надникне в чуждите спомени. Всъщност едва в шестата книга Хари използва мислоема с позволение.

3. Непознато заклинание

За 6 години в света на магьосниците Хари би трябвало да се е научил, че не всичко, което те смятат за забавно е безопасно (само си припомнете, че най-популярният магически спорт включва летящи метални гюлета, чиято единствена цел е да разбият нечия глава), но когато попада на надраскано в учебник заклинание, решава да ги изпробва на най-добрия си приятел, който кротко си спи в съседното легло.
Рон имаше късмета Снейп да е отбелязал, че Сектумсемпра е за врагове и че Хари не попадна първо на него. Но дори това, че заклинанието се оказа безвредно като Левикорпус, това не оправдава Хари. Какво очакваше той да се случи?

2. Спасителна операция в отдел Мистерии

За втори път Волдемор се възползва от грифиндороумността на Хари. Той много добре знаеше, че ако му изпрати видение, че е заловил Сириус, Хари ще тръгне да го спасява и ще падне в капана. Не беше предвидил само Хърмаяни, заради която Хари все пак направи няколко опита да потърси помощ, но дори тя не беше достатъчна, за да му попречи да постъпи като истински грифиндорски идиот.
Още повече, че Хари имаше средство за комуникация с кръстника си, което с месеци стоеше в куфара му, неотворено!
Резултатът от това приключение беше, че в крайна сметка Сириус дойде да спасява Хари от спасителната му мисия и умря. Браво, Хари!

1. Летящата кола

И стигаме до абсолютно най-глупавата (и съответно грифиндорска) постъпка на Хари - пътешествието му до Хогуортс през втората година.
Нормално е да се притесниш, когато изведнъж бариерата на перон 9 и 3/4 се затвори. И също така нормално е да изчакаш някой да те намери. Но не и ако си грифиндорец. Тогава открадваш колата на бащата на най-добрия си приятел, разбиваш я в дърво, измъкваш се на косъм от изключване и пристигаш при съучениците си с няколко часа закъснение, а те те посрещат като герой, защото също са грифиндорци.
Ние, като читатели, имаме късмет, че Хърмаяни не беше с момчетата в този момент, защото тогава тази част от книгата щеше да е много по-скучна - тя щеше да им каже да изчакат и след 15 минути (времето, необходимо на родителите на Рон да се магипортират на място без мъгъли и да се върнат на гарата) щяха да бъдат намерени, изпратени до камина, свързана с пудролиниите и в крайна сметка щяха да са в Хогуортс преди съучениците си.

Това са само 5 от многото грифиндорски постъпки на Хари - подбрах най-глупавите и тези с най-сериозни последствия. Но има много други неща, които Хари прави, защото (като всеки грифиндорец) не знае каква е разликата между смелост и безразсъдство.

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)