Отговори на въпросите от петък (част 5)

Получавам много интересни въпроси от феновете на страницата "Хари Потър - новини, коментари, теории" и се опитвам да отговарям на всички. Някои обаче, макар и да са наистина интересни, не изискват много дълъг отговор, за да пиша отделна статия, или пък вече съм писал, затова на тях отговарям в такива общи публикации.

Историята без МакгонъголEdi Zlatanchev: Как щеше да се развие историята без Минерва Макгонагъл
Petq Laskova: Как щеше да се развие историята в Хари Потър без професор Макгонъгол?

Очевидно въпросът е любопитен, щом двама души го задават, но отговорът ми ще е малко разочароващ - нямаше да има кой знае каква разлика. Макгонъгол е много интересен герой, но не е от особено значение за главната история.
Причината за това според мен е, че тя никога не би се оставила да бъде използвана, а в крайна сметка цялата история се оказа просто една партия шах, изиграна от Дъмбълдор срещу Волдемор - всички главни действащи лица бяха като фигурки на дъската за него.

Макгонъгол обаче има много важна роля в друго отношение - тя е един от добрите примери и добрите учители в живота на Хари, затова има огромна заслуга за изграждането на характера му, за укрепване на ценностната му система и не на последно място за решението му да стане аврор.

Конфликтът между Хари и Лупин


Ивана Братованова: Какво е твоето мнение - дали бе нужно Хари да наговори всички тези ужасни неща на Ремус?

Много хубав въпрос и една от малкото ситуации, в които одобрявам поведението на Хари Потър, но преди доста време писах нещо по темата и сега ще използвам възможността да го споделя отново.

Ремус Лупин - герой или страхливец

Хари и ДракоDarina Nalbantova: Аз искам да попитам какво щеше да стане ако Хари беше станал приятел с Малфой и беше отишъл в Слидерин. Или ако не беше станал приятел с Малфой, но беше отишъл в Слидерин дали щеше въпреки всичко да остане приятел с Рон и Хърмаяни?

Още един интересен въпрос, на който смятам, че донякъде отговорих в една от предишните си публикации: Възможно ли беше приятелството между Хари и Драко?

Общо взето смятам, че дома на Хари и избора му на приятели са свързани - ако се беше сприятелил с Драко на Диагон-али, а не с Рон във влака, вероятно нямаше да помоли шапката да не го праща в Слидерин и щеше да се озове именно там.
Второто име на Рон

Карина Руменова : Защо имената на Рон са: Роналд Билиус Уизли. Смисъл не трябва ли да е Роналд Артъров Уизли

Не, в Англия не е задължително второто име да е като на бащата. Всъщност не е задължително дори да има второ име. Джоан Роулинг например няма средно име и когато са публикували "Хари Потър" и са ѝ казали, че ще напишат името ѝ само с инициали (защото момчетата няма да четат нещо от жена), Роулинг сама е избрала второто ѝ име да бъде Катлин (като на баба ѝ), за да изпишат името като Дж. К. Роулинг.

В семейство Уизли на Артър е кръстен първият му син - Бил, а Рон е кръстен на чичо си Билиус.

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър

Подробности за Престъпленията на Гринделвалд (СПОЙЛЕРИ!)