Отговори на въпросите от петък (част 5)

Получавам много интересни въпроси от феновете на страницата "Хари Потър - новини, коментари, теории" и се опитвам да отговарям на всички. Някои обаче, макар и да са наистина интересни, не изискват много дълъг отговор, за да пиша отделна статия, или пък вече съм писал, затова на тях отговарям в такива общи публикации.

Историята без МакгонъголEdi Zlatanchev: Как щеше да се развие историята без Минерва Макгонагъл
Petq Laskova: Как щеше да се развие историята в Хари Потър без професор Макгонъгол?

Очевидно въпросът е любопитен, щом двама души го задават, но отговорът ми ще е малко разочароващ - нямаше да има кой знае каква разлика. Макгонъгол е много интересен герой, но не е от особено значение за главната история.
Причината за това според мен е, че тя никога не би се оставила да бъде използвана, а в крайна сметка цялата история се оказа просто една партия шах, изиграна от Дъмбълдор срещу Волдемор - всички главни действащи лица бяха като фигурки на дъската за него.

Макгонъгол обаче има много важна роля в друго отношение - тя е един от добрите примери и добрите учители в живота на Хари, затова има огромна заслуга за изграждането на характера му, за укрепване на ценностната му система и не на последно място за решението му да стане аврор.

Конфликтът между Хари и Лупин


Ивана Братованова: Какво е твоето мнение - дали бе нужно Хари да наговори всички тези ужасни неща на Ремус?

Много хубав въпрос и една от малкото ситуации, в които одобрявам поведението на Хари Потър, но преди доста време писах нещо по темата и сега ще използвам възможността да го споделя отново.

Ремус Лупин - герой или страхливец

Хари и ДракоDarina Nalbantova: Аз искам да попитам какво щеше да стане ако Хари беше станал приятел с Малфой и беше отишъл в Слидерин. Или ако не беше станал приятел с Малфой, но беше отишъл в Слидерин дали щеше въпреки всичко да остане приятел с Рон и Хърмаяни?

Още един интересен въпрос, на който смятам, че донякъде отговорих в една от предишните си публикации: Възможно ли беше приятелството между Хари и Драко?

Общо взето смятам, че дома на Хари и избора му на приятели са свързани - ако се беше сприятелил с Драко на Диагон-али, а не с Рон във влака, вероятно нямаше да помоли шапката да не го праща в Слидерин и щеше да се озове именно там.
Второто име на Рон

Карина Руменова : Защо имената на Рон са: Роналд Билиус Уизли. Смисъл не трябва ли да е Роналд Артъров Уизли

Не, в Англия не е задължително второто име да е като на бащата. Всъщност не е задължително дори да има второ име. Джоан Роулинг например няма средно име и когато са публикували "Хари Потър" и са ѝ казали, че ще напишат името ѝ само с инициали (защото момчетата няма да четат нещо от жена), Роулинг сама е избрала второто ѝ име да бъде Катлин (като на баба ѝ), за да изпишат името като Дж. К. Роулинг.

В семейство Уизли на Артър е кръстен първият му син - Бил, а Рон е кръстен на чичо си Билиус.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете

Пуснаха една от отпадналите сцени от Фантастични животни 2

Защо Хари Потър и Луна Лъвгуд не се събраха накрая

Свети Валентин в книгите за Хари Потър

Творчески турнир №7: Произведение 7

Творчески турнир №7: Произведение 9

Творчески турнир №7: Произведение 5

Творчески турнир №7: Произведение 6

Творчески турнир №7: Произведение 8

Творчески турнир №7: Произведение 4