Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете

Луна Лъвгуд, родена на 13 февруари през 1981 година, е един от най-интересните и странни персонажи в Хари Потър. Дори в свят, който е пълен с чудеса и фантастични създания, Луна успява да остане най-необикновена от всички.
Нека днес си припомним няколко неща за Луна, които може да сте забравили или пък никога да не сте знаели. По-голямата част от тази информация е от сайта Pottermore.

1. Коя е майката на Луна Лъвгуд?

Роулинг ни разкри, че майката на Луна е вещицата Пандора Лъвгуд, която е била любител на експериментите. За съжаление именно един от тези експерименти струва живота ѝ.
Луна става свидетел на инцидента и по тази причина е способна да види тестролите в забранената гора.

2. Къде живее семейство Лъвгуд?

Луна и баща ѝ са съседи на семейство Уизли. Живеят в покрайнините на Отъри Сейнт Кечпоул.

3. Какво работи бащата на Луна?

Вероятно това е информацията, която ще е изненада за най-малко хора. Бащата на Луна, разбира се, е главният редактор на списание "Дрънкало".
Списанието не се ползва с голям авторитет, но е сравнително известно и по всяка вероятност успешно. Не излиза и толкова скъпо на Ксенофилиус да го прави, защото не плаща на авторите.
След завръщането на Волдемор, Хари дава интервю за "Дрънкало", в което разказва за завръщането на магьосника. Когато се оказва, че тази история е истинска, доверието към списанието се повишава и по време на режима на Волдемор това е единственият независим източник на информация. Поне докато не пленяват Луна.

4. Какво става с пръчката на Луна Лъвгуд?

Оригиналната ѝ пръчка беше отнета от смъртожадните при задържането ѝ. След като успяха да избягат, в знак на благодарност, че е поддържала духа му, Оливандър  направи съвсем нова пръчка.
Това е любопитно, защото самият Оливандър е създал практиката да се правят много пръчки и най-подходящата да избира магьосника си. Може би обаче след толкова време, прекарано в тъмницата с Луна, я е познавал достатъчно добре, че да създаде пръчка, предназначена само и единствено за нея.

5. За кого се омъжва Луна Лъвгуд?

За изненада на всички "фенове", които не могат да правят разлика между историята във филма и тази в книгата, Луна не се събира с Невил. След като завършва Хогуортс, тя се омъжва за магизоолога Ролф Скамандър, внук на Нют от "Фантастични животни".

6. Като елха ли е облечена Луна на сватбата си?

Не, но не е и типичната булка. Облечена е в блестяща рокля на дъги и на главата си носи диадема от сребърни рогове от еднорог. Очевидно дори на Ролф това облекло му се е видяло шокиращо. Журналистката Рита Скийтър обявява сватбената рокля на Луна за най-грозното облекло на годината.

7. Има ли Луна Лъвгуд деца?

Да, две. Луна става майка на близнаци, които кръщава Лоркан и Лизандър.

8. Какво работи Луна, след като завършва?

Заедно с мъжа си, Луна Лъвгуд става магизоолог и тръгва по света с Ролф, за да докажат съществуването на наргъли, блеещи асове и нагънатороги шнорхелоподобни квакльовци.

9. А доказва ли, че съществуват нагънатороги шнорхелоподобни квакльовци?

Не, никога не намира доказателства за съществуването на тези същества.

10. Кръщава ли Хари някое от децата си на нея?

Да, дъщеря му е кръстена на майка му и на Луна. Всъщност Луна е единственият жив човек, на когото Хари е кръстил едно от децата си.

11. Кога беше последният път, когато видяхме Луна?

Последното споменаване на Луна в света на магьосниците, поне за сега, беше на световното първенство по куидич през 2014. Тогава Луна беше облечена със собственоръчно направена рокля от флаговете на всички страни, които се бяха класирали. Това включва и България.

12. Какво мисли Джоан Роулинг за Луна Лъвгуд?

Роулинг признава, че е създала Луна да бъде пълната противоположност на Хърмаяни. Приятелката на Хари и Рон е рационална и тесногръда, докато Луна е много по-емоционална и интуитивна.
Все пак писателката посочва Луна за един от любимите си персонажи.

Коментари

  1. Това че последно е спомената на световното значи ли че не взима участие в битката за хогуортс?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, ако се не лъжа, Луна участва в битката за "Хогуортс". Това световно първенство мисля, че е било публикувано в pottermore от Роулинг доста преди аз да стана фенка, ама не можах да го намеря, за да го прочета. Мисля, че действието се развива вече когато героите са женени, имат деца, работа и т.н., поправете ме, ако греша.

      Изтриване
  2. Малеее!-прекрасна,дори брилянтна статия!!!
    БРАВО!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър