Отговори на въпросите от петък (част 3)

Реших да пробвам нещо ново, което смятам да правя редовно, докато има интерес - обещах, че всеки въпрос, който ми бъде зададен в петък, ще получи отговор в блога.
Някои въпроси, въпреки, че са хубави, са сравнително лесни и не се нуждаят от отделна публикация, затова ще отговарям накуп.

Emma Mihaylova: Защо според вас Пърси Уизли избира да възхвалява Барти Крауч, а Крауч Младши да се бори срещу него. Има ли нещо сходно между отношението на Сириус към родителите ми и отношението на Барти Крауч младши спрямо баща му?

Много ми харесва как си задала въпроса и после си подсказала отговора. :)
Да, мисля, че има много общо - както Сириус искаше да прави всичко напук на родителите си (потомствени слидеринци и радетели за чистокръвието), така и Крауч младши искаше да прави всичко напук на баща си (верен на министерството и на магьосническите закони).
До голяма степен това е и причината Пърси да харесва толкова Барти Крауч - той е пълна противоположност на Артър Уизли, а Пърси, като Сириус и Барти младши, не желае по никакъв начин да прилича на баща си.

На мен Пърси и отношението му към Артър и към Крауч са ми изключително интересни. Даже имам още две публикации по темата, които може да са ти интересни. В едната правя сравнение между Пърси и Крауч, а в другата обяснявам защо намирам Пърси за най-интересен от семейство Уизли.

Daniel Chakarov: Какво ли щеше да стане, ако Волдемор се беше покаял и беше пробвал да събере душата си?

Волдемор никога не би опитал да го направи. Ако имаше вероятност за подобно нещо, нямаше да е Волдемор.
Но понеже въпросът е интересен, може да си представим една ситуация, в която Волдемор решава, че не иска повече хоркрукси и опитва да събере душата си. Според мен тогава просто щеше да умре.
В книгата "Тайни на най-черната магия" се казва, че човек трябва да изпита какво е извършил, а болката е толкова ужасна, че може да те унищожи. Да не забравяме, че никой преди Волдемор не е опитвал да създаде повече от един хоркрукс, така че болката, за която говори книгата, е само от съединяването на две парчета - каква ли ще е при съединяването на седем?

Не мисля, че има сценарий, в който Волдемор решава да съедини душата си, успява и продължава да живее като добър човек, а от всичко това най-невъзможна ми се вижда първата част - да опита.

Nicky Nikolaewa: Какво би се случило, ако един от героите (без значение кой) не беше умрял, а беше жив и бе помогнал на Хари да победи? Кой ще е този герой и защо според вас, и как би се развила историята?

Хари все пак победи, така че не мисля, че имаше нужда някой да остава жив, за да му помогне. По-лесно ми е да кажа без кого нямаше да се справи - без Хърмаяни Грейнджър.
Но ако трябва да посоча герой, с чиято помощ победата на Хари щеше да е много по-лесна, без съмнение това е Дъмбълдор.

Темата е интересна и искам да върна топката към Ники - има ли такъв човек според теб (освен Дъмбълдор) и как щеше той да помогне на Хари?

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Пуснаха една от отпадналите сцени от Фантастични животни 2

Теди Лупин - несъвместим с историята в Хари Потър и прокълнатото дете

Фантастични животни 3 може да не излезе през 2020

Творчески турнир №7: Произведение 7

Творчески турнир №7: Произведение 9

Творчески турнир №7: Произведение 8

Творчески турнир №7: Произведение 6

Творчески турнир №7: Кръг за гласуване

Свети Валентин в книгите за Хари Потър

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете