Магьосническо-мъгълски отношения

Въпреки че магьосниците в "Хари Потър" са взели решение да се отделят от немагическия свят, не е възможно да се избегнат абсолютно всякакви контакти с мъгъли. Как се справят вълшебниците в тези ситуации се чуди Теодора Стоилова и пита: Какво е да си магьосник в мъгълския свят? Ясно е, че повечето магьосници са си концентрирани в общности и селца, но как живеещите в Лондон например съчетават работа в министерството на магията и битовизми от чисто мъгълски характер?
Хари и Хагрид в Хари Потър и философският камък

Къде живеят магьосниците

Като цяло магьосниците избягват да общуват с мъгъли, защото им е много трудно да прикриват истинската си същност. Ние видяхме това на Световното първенство по куидич, където на мъгъла, който събираше таксите, трябваше постоянно да му се прави магия за забрава, тъй като магьосниците се издаваха или се държаха необичайно.
Именно по тази причина повечето магьоснически семейства живеят далеч от мъгълите, като семейство Уизли.
Хралупата на семейство Уизли в Хари Потър и стаята на тайните
Семейство Уизли живеят в покрайнините на мъгълското село Отъри Сейнт Кечпоу

Но не всички магьосници живеят отделено, а Хогсмийд е единственото изцяло магьосническо селище във Великобритания, така че голяма част от магьосниците живеят сред мъгъли, включително стари чистокръвни родове като семейство Блек, които имат мъгълски съседи и от двете си страни.

Има и мъгълски селища със значителна концентрация на магьосници, като Годрикс Холоу, а е логично в големите градове, като Лондон, Париж и Ню Йорк също да има много магьосници.

Срещат ли се често мъгълите и магьосниците

Да, мъгъли и магьосници се срещат често, защото заради смесването, характерно за Великобритания, в доста мъгълски семейства се раждат магьосници. Тези деца посещават "Хогуортс", но през летата се връщат при родителите си и трябва да живеят като мъгъли, трябва да общуват с някогашните си приятели, трябва да посещават роднини, които не знаят за света на магията.
Хари и господин Уизли сред мъгълите в Хари Потър и орденът на феникса
На магьосниците понякога им се налага да излизат сред мъгълите

На обикновения магьосник, който не идва от мъгълско семейство, му се налага много по-рядко да общува с мъгъли. На тях обикновено не им е необходимо да пазаруват от мъгълски магазини, защото могат да си отглеждат храната сами, а магията позволява тя да се използва много по ефективно. Например, ако отгледаш един хубав домат, можеш да го размножиш неколкократно или да го омагьосаш да не свършва, колкото и да режеш от него.
Вероятно тези магии върху храната имат някакво ограничение, но пак, дори да не можеш да гледаш храна в своята градина, няма нужда да пазаруваш всеки ден или дори всяка седмица.
А може и да не пазаруваш никога, ако използваш магията си, за да крадеш от мъгълите.

Освен това съществуват магически методи за транспорт, които позволяват на магьосниците да избягват всякакъв контакт с мъгъли. Ако искат, те могат да ходят на работа или на Диагон-али, без изобщо да им се налага да излизат през входната врата.

Защо е опасно да се срещат мъгъли и магьосници

Причината е ясна - Международният указ за секретност, който забранява на магьосниците да демонстрират или да разговарят за силите си с мъгъли. Когато си свикнал да решаваш и най-дребните си проблеми с помощта на магическата пръчка, ще ти е трудно да се накараш да не я използваш.
Хари и Хагрид в Хари Потър и даровете на смъртта
Тази сцена, показващо грубо нарушение на Указа за секретност, за щастие е само от филмите

Във Великобритания винаги са били по-склонни да прощават малките пробиви в сигурността, но на други места законите са много по-строги. Един от най-сериозните пробиви е бил в Америка през осемнадесети век, когато вещицата Доркъс Туелвтрийс разкрива света на магьосниците пред мъгъла Бартоломю Беърбоун, който прави всичко по силите си, за да съобщи информацията на света. Тогавашната президентка на МАКУСА въвежда закон, който забранява всякакви контакти между магьосници и не-маги. Този закон продължава да действа в Америка до 1965 година.

Джоан Роулинг не ни казва нищо по въпроса, но със сигурност в министерството на магията са измислили начин да улеснят магьосниците в избягването на мъгъли. Може би, когато се наложи на магьосник да върши нещо, свързано с мъгъли, министерството изпраща експерти, които да му помогнат. Представям си дори, че има пощенска услуга, когато се налага някой да се сдобие с нещо от мъгълски магазин, при която специалист по мъгълознание влиза в магазина, извършва покупката, а след това я изпраща до нуждаещия се, срещу определена сума или процент от цената на продукта.

Още за мъгълите в Хари Потър:

Злоупотреба с мъгълски вещи

Джейкъб Ковалски и мъгълите в Хари Потър

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд