7 причини да се смятам за най-верния фен на "Хари Потър"

Преди няколко дни на шега подхвърлих в една публикация, че съм най-големият фен на "Хари Потър" и за моя изненада това твърдение предизвика повече интерес, отколкото самата публикация.
Мислех, че вече съм доказал, че в това отношение нямам равен в България. И макар да се радвам, че има хора, които претендират да заслужават званието повече от мен, ще ви разкажа няколко неща, които вероятно ще ви убедят, че съм най-верният фен на Роулинг в България.
Избрах да пусна тази самохвална публикация сега, защото днес празнувам рождения си ден. ЧРД, Мишо!

1. Признание от Потър Мания
Сайтът Потър Мания беше най-големият български ХП сайт и дълги години обединяваше българските фенове. Сайтът организира няколко големи срещи за "Хари Потър", които бяха посетени от стотици фенове от цялата страна. Аз бях част от всяка една от тези срещи.
В крайна сметка от Потър Мания ме наградиха за приноса ми към българското ХП общество, така че, когато кажа, че съм най-големият фен, имам грамота, с която да го докажа.

2. Признание от Александър Драганов
Александър Драганов, председателят на Националния клуб за фентъзи, ми даде титлата "Рицар на Цитаделата" заради отдадеността ми на "Хари Потър". Когато ми я връчваше каза нещо като: "Дори аз не съм толкова откачен".

3. Препрочитане и анализиране
Едва ли са много хората като мен, които са препрочели "Хари Потър" толкова много пъти и които са се опитали да анализират книгата в най-голяма дълбочина. Това е твърдение, което разбира се не мога да докажа, но съм достатъчно уверен в правотата му.

4. Мъгълофобия
За да споделям мислите си върху "Хари Потър" с останалите фенове, направих този блог, който се оказа достатъчно интересен, за да провлече немалко читатели.
В блога често споделям новини около "Хари Потър", новите филми на Роулинг и другите ѝ книги, но основната идея е да правя анализи и коментари, да споделям теории или да обяснявам неща, които други хора считат за грешка.
В началото си мислех, че читателите ще искат само новини, но в крайна сметка се оказа, че именно аналитичните ми публикации са най-четени - за символиката на дименторите, за неуспешните връзки в "Хари Потър", за значението на Коледа, за смъртта в творчеството на Роулинг и т.н.

5. Хари Потър - част от живота ми
Книгата на Роулинг е част от живота за всички нас, но при мен положението е доста по-сериозно. Като изключим хората, с които ми се налага да общувам, докато изпълнявам мъгълските задължения в живота си, като например работата, всичките ми познати са само фенове на книгата, И то наистина големи фенове, с които можем с часове да дискутираме една реплика или действие на някой от героите.
Дори съпругата ми е голяма почитателка на "Хари Потър" и много често, преди да напиша нещо в блога, първо го дискутирам с нея, за да не се изложа с някоя глупост, както щях да направя наскоро (защото бях забравил нещо, което Роулинг уточнява в Pottermore).

6. Препрочитателски клуб Daily Potter
Най-голямата ми гордост като фен е клубът. Лесно е да стоиш сам вкъщи и да препрочиташ, но е много по-интересно да накараш други хора да правят същото. Клубът е нещо, за което мечтаех много отдавна, но не съществуваше допреди 7 години, когато с още няколко луди фена се събрахме и започнахме редовно да препрочитаме и да дискутираме книгата.
В един период, клубът имаше клонове в няколко града, но днес останаха само групите в София и в Пловдив. И макар аз да не върша почти никаква работа в организацията на нито един от двата клона, това, че успях да вдъхновя хора, които да отделят време, за да се събират и да четат "Хари Потър", ме прави истински щастлив.

7. 16 години
Най-голямото свидетелство за верността ми към Джоан Роулинг е фактът, че минаха 16 години, откакто за пръв път отворих нейна книга, а любовта ми към нея не само не е намаляла, а се е увеличила многократно.
Голяма част от хората, които ми писаха, че не е редно да се обявявам за най-верен фен, бяха на възраст по-малка от тази на фенството ми. За 16 години съм се нагледал на много хора, на различни възрасти, които бързо се запалваха по "Хари Потър" и също толкова бързо охладняваха. Малко са феновете (като жена ми, например), които са фенове толкова отдавна, колкото съм и аз, без да загубят манията си. И естествено точно тези хора са най-добрите ми приятели.
Когато преди 16 години зачетох "Хари Потър", книгата тъкмо навлизаше в България, а светът беше в разгара на Хари Потър манията. Това е още една причина да смятам, че никой от новите читатели не може да се мери със старите, защото тогава ние чакахме с години всяка следваща книга и създавахме какви ли не теории и предположения за развоя на историята. Това е незаменимо и неповторимо преживяване, което ни свързва с Роулинг, а и един с друг, по един много специален начин.

Вероятно има доста хора, които могат да ме надминат по всеки един от отделните критерии, но се съмнявам, че има друг, който да може да се похвали с всичко накуп.
Все пак, ако има някой, който е отделил толкова голяма част от живота си (защото съм прекарал повече време във фенство, отколкото в правене на нещо друго) само за "Хари Потър", искрено ще се зарадвам (но няма да отстъпя мястото си на фен №1) и много бих искал да се запозная с него.

Коментари

 1. Просто мъгъл9 март 2017 г., 13:01 ч.

  Това беше много приятно за четене. И ми се стори като перфектния момент да ти благодаря задето така сърцато поддържаш този блог. Съвсем честно го следя с интерес и с нетърпение очаквам да ми се мярне нова публикация из фейсбук групите <3

  ОтговорИзтриване
 2. Ще те разочаровам, но искам да ти кажа, че светът не е само "Хари Потър". И аз съм фен на книгите, препрочитала съм ги милион пъти и съм се спирала безброй пъти на дадени части, за да разсъждавам какво би се случило, ако героите постъпят по различен начин. Но все пак знам границата - между фенството и обсебеността. Не всичко е свързано с магията и магьосниците. За съжаление те НЕ съществуват. Дори да си фен номер едно, какво печелиш? Нищо- едно загубено време. 16 години от живота ти, в които си се вгълбил в ХП. И какво от това? Всички посещаваме Pottermore, имаме си собствените теории и разсъждения. Какво повече имаш от другите, което да те прави толкова горд? Живей своя живот, вместо да изживяваш стократно този на Хари! Да приятно е, но един ден като остарееш и се запиташ "Какво направих в този живот?" , какво ще си отговориш? Може би "Бях най- верният фен.". А ще си доволен ли? Ще те помоля да погледнеш на света и от мъгълска гледна точка. Вероятно така ще осъзнаеш, че живееш в измислен свят. Огледай се! Светът е тук и те очаква. Можеш да направиш много неща за времето, в което би могъл да стоиш и да преповтаряш факти и теории за нещо, което дори не е истинско. Ти си умен, на човек му трябва малко мозък, за да развие теории, така че напиши своя книга. И аз съм от Слидерин и един слидеринец се бори за собствените си цели, а не прекарва живота си в прехласване по нечии чужди. ХП ще остане завинаги в сърцата ни, но той не е единствен. Първо има милиони други книги, доста от които много по - добри. Има хиляди писатели. Безброй други светове. Според мен един истински фен би чел и други книги, би се учил от тях и би живял пълноценно свой собствен живот!

  ОтговорИзтриване
 3. Какво според теб изпускам, заради "Хари Потър"? И по какъв начин "Хари Потър" ми пречи да го получа?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Момичето се е изразило кристално ясно-препрочитайки отново и отново една книга, човек започва да губи интерес към другите и респективно спира да чете. А и е смешно и детско да се доказваш като "най-голям фен на Хари Потър", защото това не е титла за спечелване, нито пък нещо, с което да си горд. Блогът ти е готин, обаче празен-не учи хората на нищо ценно. Точно като "Хари Потър". Приятно четиво, което няма да ти покаже нещо ново освен някакви базисни етични норми, с които човек е роден. Фен съм на поредицата, но като повечето здравомислещи хора смятам, че е комично тя да се възприема като едва ли не философски трактат, защото не е.

   Изтриване
 4. Дори съпругата ми е голяма почитателка на "Хари Потър" и много често, преди да напиша нещо в блога, първо го дискутирам с нея, за да не се изложа с някоя глупост, както щях да направя наскоро (защото бях забравил нещо, което Роулинг уточнява в Pottermore).


  Ей на, сам си казал, кой е фен номер 1 =Р

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар