Свети Валентин в книгите за Хари Потър

Денят на Свети Валентин, подобно за Хелоуин и Коледа, също се празнува от магьосниците. За разлика от другите два празника обаче, Роулинг е обърнала внимание на този само два пъти. Нито един от тях не е много приятен за Хари.

За пръв път Хари се сблъсква с този празник когато е във втори курс. Инициатор е преподавателят по Защита срещу черните изкуства Гилдрой Локхарт.
Локхарт е привърженик на празника и Роулинг разказва в Pottermore, че веднъж, когато е бил в училище, Локхарт сам си е изпратил 800 картички.
Инициативата му в Хогуортс среща успех най-вече сред момичетата. Хари получава поздрав. Ние никога не научаваме кой е авторът на стихотворението, което Хари е принуден да изслуша пред почти цялото училище, но нямаме съмнение, че е било от Джини Уизли.

За втори път на Хари му е припомнено, че има такъв празник, когато е в пети курс и излиза с Чо Чан. Тогава почти пропуска шанса си да я покани. На Свети Валентин двамата сядат да пият кафе в сладкарницата на мадам Пудифут, която Хари никога преди това не е забелязвал и никога след това не посещава отново. Срещата му с Чо завършва със сълзи.

Свети Валентин и истинската любов в книгите за Хари Потър

Като всеки нормален мъж/момче, Хари също не придава голямо значение на Свети Валентин. Всички сърчица, ангелчета и цветни конфети му идват прекалено много.

В първия случай получава съобщението от момиче, което е влюбено в него, но на което той не обръща голямо внимание. Джини Уизли е още малка и вероятно не осъзнава, че като възпява неговите "очи зелени като жаби", по-скоро го отблъсква. 
Във втория случай Хари е влюбен в момичето, но претрупаната атмосфера в сладкарницата и нейната прекалена емоционалност му помагат да види, че тя не е човекът за него.

С начина, по който Джоан Роулинг ни показва деня на Свети Валентин, авторката осъжда фалшивата показност. Това е тема, която тя засяга и в други случаи. Например отблъскващата връзка между Рон Уизли и Лавендър Браун.
Истинската любов може да е много по-тиха и почти невидима за околните. Спомнете си колко дълго не знаехме за отношенията между Ремус и Нимфадора. Подобно нещо беше и с Бил и Фльор - никога не сме ги виждали да се натискат, но разбрахме колко е силна любовта им, когато Бил беше обезобразен в шестата книга.

В крайна сметка Джини стана съпруга на Хари. И най-голямото доказателство за любовта ѝ не беше някоя сладникава картичка за глупав празник, а готовността ѝ да разбере Хари и да уважи решенията му, дори това да означава, че двамата трябва да се разделят и той да изложи живота си на риск.

Всъщност от всички шумни и показни демонстрации на любов, може би най-истински са онези 800 картички, които Гилдрой Локхарт си е пратил сам. Никой не може да отрече, че този човек се обича.

Коментари

  1. Локхарт все повече и повече печели моето уважение хахаха 😂😂

    ОтговорИзтриване
  2. „Като всеки нормален мъж/момче, Хари също не придава голямо значение на Свети Валентин.”
    Тъй тъй - нормалните мъже/момчета заразват лозите по това време =Р

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)