Роулинг преди Хари Потър

Днес се навършват 23 години от развода на Роулинг с първия ѝ съпруг. Реших, че е добър повод да разкажа малко за живота ѝ в периода между 1990 и 1997 преди да публикува "Хари Потър", макар да съм сигурен, че повечето от вас знаят нейната впечатляваща история.
Снимката, която виждате по-горе, е една от малкото достъпни в интернет снимки на авторката на "Хари Потър" преди да станe световно известна. На нея тя е с първия си съпруг Хорхе и с новородената си дъщеря Джесика. Само няколко месеца по-късно двамата се развеждат и Роулинг се прибира във Великобритания с дъщеря си.

Майката на Джоан Роулинг умира от множествена склероза през 1990, малко след като бъдещата писателка е "срещнала" Хари Потър във влака от Манчестър към Лондон. Малко след това младата жена решава да замине за Португалия, за да преподава английски.
Прекарва там година и половина, преди да срещне Хорхе Арантес, за когото се жени през 1992 и девет месеца по-късно се ражда Джесика.

Бракът ѝ не е щастлив и едва след 14 месеца се развежда с Хорхе. Двете с Джесика заминават за Шотландия, където Роулинг остава безработна самотна майка и ѝ се налага да живее на социални помощи. Това е най-тежкият период в живота ѝ. Тя често изпада в депресия и дори сериозно обмисля да се самоубие.

Само едно нещо крепи Джоан Роулинг в този тежък период и това е историята, която ѝ е хрумнала през 1990-та година - историята за момчето магьосник.
Още докато е в Поругалия тя започва да изгражда историята, да създава героите и да измисля света на магьосниците. За петте години от идеята във влака до началото на същинското писане Роулинг вече е натрупала огромно количество рисунки, описания на герои, карти и идеи за това как ще се развият събитията в седемте книги (защото от самото начало е решила, че това е история точно за 7 книги). Написала е първата и последната глава (всъщност епилога), както и първата глава от всяка книга (по-късно някои от тези глави минават по-назад в книгата). Във филма "Хари Потър и аз" авторката показа кашоните с информация, голяма част от която никога не влиза в романите, но отделни неща могат да бъдат прочетени в сайта ѝ Pottermore.
Роулинг е успяла да даде образ и роля в книгите дори на депресията си, във формата на страховитите диментори, за които дори Краля на ужасите Стивън Кинг каза, че са го уплашили.

Джоан Роулинг през 1998
Писането на книгата започва през 1995 и "Хари Потър и философският камък" е завършена на следващата година. Първото издание излиза през 1997.
Всички сме чували за съвета, който агентът ѝ дава, след като успява да продаде правата на "Хари Потър" - да мисли и за друга работа, защото от писане на книги не се забогатява.

Днес Джоан Роулинг е една от най-богатите жени в света, а "Хари Потър" е най-успешният художествен роман на всички времена. Щастливо женена е за втори път, а Джесика има брат и сестра.
Този най-мрачен период в живота ѝ е оставил своя отпечатък върху писателката и я е направил жената, която е днес.
Заради ролята, която е изиграл света на магьосниците за нея, можем спокойно да кажем, че Роулинг е най-големият фен на "Хари Потър".
Роулинг с втория ѝ съпруг

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Препратка към Хари Потър в роман на Стивън Кинг

Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Дарън Крис - как Хари Потър помогна на таланта

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Награда вместо наказание

Какво представлява Орденът на феникса