Хоркруксите на Волдемор - как са защитени

И преди ми се е налагало да обяснявам за защитите на хоркруксите, но щом хората продължават да питат, значи има нужда.
Пиша това като отговор на въпроса на Спасимир Игнатов: Защо, освен първия хоркрукс, останалите са оставени ужасно незащитени (евентуално змията са пази сама, но е смъртна)? Толкова ли е себичен Волди, че не е защитили останалите?

Не съм съгласен, че хоркруксите са незащитени, всъщност има само един зле скрит и два, които Волдемор излага на опасност, затова ще мина през всички 6 хоркрукса, за да обясня какви магии пазят всеки от тях. Ще ги изброя в реда на създаването им:

Хоркруксите

1. Дневникът на Риддъл
Първият хоркрукс на Волдемор е създаден с двойна цел - освен да пази част от душата му, дневникът може да обсеби човек и да го накара да отвори Стаята на тайните.
Създаден в самото начало на пътя към могъществото, дневникът е оставен на съхранение при семейство Малфой и в препрочитаталския клуб дори сме обсъждали дали не е било възможно Волдемор да се е надявал отворилият стаята да е именно синът на Луциус или някой друг чистокръвен магьосник.
В крайна сметка дневникът е унищожен, защото Луциус, без разрешението на господаря си, го използва за личните си цели и Хари Потър го пробожда със зъб на базилиск.
Тук ще се съглася, че защитата е лоша - дневникът се използва като оръжие, а не е скрит, както би трябвало. Но именно това наведе Дъмбълдор на идеята, че Волдемор може да има повече от един хоркрукс.

2. Пръстенът на Гонт
За този хоркрукс не знаем с какви магии е бил защитен, но в никакъв случай не можем да кажем, че са слаби, защото отнеха живота на един от най-могъщите магьосници, живели някога - Албус Дъмбълдор.

3. Медальонът на Слидерин
Много хора считат този хоркрукс за единствения наистина защитен - тайна пещера, езеро с инферии, отрова, която трябва да бъде изпита.
Забавното в цялата ситуация е, че преди Дъмбълдор да тръгне по следите на хоркруксите, това беше единственият, който беше откраднат.

4. Чашата на Хафълпаф
Не знам защо хората не броят защитите на чашата за сериозни - тя се пази на едно от най-недостъпните места в света, защитена е от безброй магии и заклинания и дори е охранявана от змей.
Хари успя да стигне до нея само защото получи помощ от таласъм, а тези същества са изключително лоялни на расата си и е почти невъзможно да убедиш някой да се обърне срещу останалите.

5. Диадемата на Рейвънклоу
Единственият хоркрукс, който се оказа зле защитен беше диадемата, но трябва да разберем, че Волдемор не е имал много време, за да създаде по-добри защити и че е предполагал, че Нужната стая се е отворила само за него.
Волдемор вероятно е открил стаята още като ученик, може би докато е търсил Стаята на тайните, и е разбрал как действа. Когато е пожелал да намери скривалище, в което диадемата ще бъде неоткриваема, стаята му е предложила помещението с изгубените вещи и Волдемор е предположил, че никой вече няма да разкрие как се отваря тайната врата, а дори да разбере няма да си пожелае да намери помещение пълно с боклуци, а дори да пожелае нещо подобно (като Хари), няма да забележи диадемата сред купчините непотребни вещи.

6. Наджини
Наджини е единственият хоркрукс, създаден след първото падане на Волдемор и подобно на дневника е планирана не само като средство за съхраняване на безсмъртието му, но и като оръжие. По тази причина змията не е толкова добре защитена, като пръстена или медальона, но в някои отношения е и много по-опасна.
Волдемор може да обсебва тялото на змията и да го подчинява на своя контрол, може да я транспортира на различни места и да атакува хора, а магията на хоркрукса я прави почти безсмъртна - може да бъде убита от изключително малко неща, сред които е и отровата на базилиска.

Заключение

Трябва да имаме предвид, че Волдемор не е искал хората да знаят за хоркруксите, или по-скоро е очаквал, че ако се досетят, ще търсят само един, а не шест хоркрукса. Помнете, че бройката е избрана по чисто сантиментални причини - дори всички хоркрукси без един да бъдат унищожени, магьосникът ще продължи да живее.

Когато Волдемор (твърде късно) научава, че някой се опитва да ги унищожи, веднага взема мерки да защити по-добре Наджини и вече не я използва като оръжие. Чак накрая, след като си мисли, че е убил единствения, който може да го победи, освобождава змията и Невил я убива с меча на Грифиндор.

Ако трябва да търсим проблем с хоркруксите, той не е в начина, по който са скрити, а в леснотата, с която Хари ги намира и ги унищожава. До голяма степен късметът му помага да се отърве от тях, което е доста дразнещо и го споменах в статията си с критики към Джоан Роулинг. За съжаление наблюдаваме как крайните срокове и натискът на Холивуд са станали причина за развалянето на потенциално най-интересната част от историята, но смея да твърдя, че това е по-добре от другата крайност - бавенето на "Игра на тронове".

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)