Добре ли са защитени хоркруксите на Волдемор

Една от причините да направя този блог беше желанието ми да обяснявам на хората какво не са разбрали правилно от "Хари Потър". Преди два дни Геш публикува видео в групата на препрочитателския клуб, което подреждаше хоркруксите на Волдемор според степента им на защита. Може да го видите тук:
Авторът на видеото обаче допусна някои много сериозни грешки, които искам да обясня.

1. Парчето душа не предпазва Хари

За толкова години коментиране на "Хари Потър" съм установил, че няма друга част, която да обърква хората повече от последните 3 глави на "Даровете на смъртта".
Хари не е истински хоркрукс, така че никакви защити не действат около него. Единствената защита, която имаше Хари, беше срещу Волдемор и то само до сблъсъка им на гробището, където Волдемор използва кръвта на Хари, за да си върне тялото.  Вземайки кръвта на Хари, Волдемор подлъга защитата, така че да може да прави магии върху Хари.
Иронията в цялото нещо е, че след като кръвта на Хари течеше във вените на Волдемор, защитата на Лили действаше в две тела и това подейства като връзка на Хари със света на живите. Затова той имаше избор дали да продължи към смъртта или да се върне към живота. Парчето душа нямаше нищо общо.

2. Наджини е безсмъртна

Във видеото се казва, че Волдемор е направил грешка, като е сложил парче от душата си в нещо смъртно, но истината е, че след като става хоркрукс, Наджини става точно толкова "безсмъртна", колкото медальона, чашата и останалите предмети, но много по-опасна, защото не само се защитава, но и може да напада и Волдемор може да се вселява в нея и да я контролира. Всъщност това е най-ефективният хоркрукс на Волдемор и най-добре защитен, защото всичко друго чакаше да бъде атакувано, за да се съпротивлява, докато Наджини би могла да избяга от опасността, докато враговете на Волдемор се чудят как да я унищожат.

3. Не само учениците крият неща в стаята

От видеото става ясно, че авторът му си мисли, че всички предмети в Нужната стая са скрити от ученици. Много от тях наистина са скрити от ученици, но със сигурност повечето са скрити от домашните духчета, които използват стаята от много векове.
Друго грешно предположение е, че всеки човек би си сложил диадемата, ако я види. Всъщност хората, които влизат в стаята, влизат за съвсем кратко и нямат време да си слагат неща по главите. Нужната стая се показва само когато човек е притиснат до стената и се нуждае от нещо (скривалище, тоалетна и т.н.) наистина отчаяно. Тоест, всички ученици, които са се отървавали от неща, са влизали колкото да се отърват от улика, подгонени от учител или от пазач.

4. Много малко хора свързват Волдемор с Том Риддъл

Почти никой не знае че Том Риддъл е станал Волдемор. Самият Волдемор се е опитвал да скрие миналото си, защото го е било срам от мъгълския му баща и почти безмощната му майка, която в края на живота си чупи магическата си пръчка и се оставя да умре като мъгъл.
Шансът някой да тръгне да търси нещо под старата къща на Гонт, а още повече целенасочено да търси нещо свързано с Волдемор, е съвсем минимален.

В крайна сметка видеото завършва с това, че единствено медальонът от седемте хоркрукса е скрит както трябва. Всъщност аз съм съгласен с това твърдение, но истината е, че реално човек се нуждае само от един хоркрукс, за да бъде безсмъртен. Всичко останало, което прави Волдемор, е само за да задоволи манията си за величие и огромната си сантименталност. Има истина в шегата, че Волдемор е като тийнейджърка - има дневник, домашен любимец и е обсебен от известно момче.

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Защо Алън Рикман беше перфектният Снейп

Олга Дочева - една българка на снимачната площадка на Фантастични животни 2

Снимките на Фантастични животни 3 се отлагат

Отпадналите сцени на Фантастични животни 2 ще отговорят на някои въпроси

Започнаха приготовленията за Нощта на книгите за Хари Потър

Сухият режим и магьосниците в САЩ

Продължаваме с творческия турнир!

Джиф - трикратен победител в Творческия турнир

Творчески турнир №7: Условие

Ангъс Бюканън, или защо магьосниците се интересуват от ръгби