Защо много хора не харесват Покровителя си в Pottermore

Тестът за Покровител вече е в Pottermore и много фенове го използваха (аз все още не съм, защото искам да го направим заедно с Радина). Оказа се обаче, че много потребители не приемат Покровителя си. И това е лесно обяснимо.

Разочарование

Всички сме мислили много за това каква форма ще приеме Покровителят, ако успеем да го призовем. И естествено всеки си е представял или любимото си животно или някакво наистина впечатляващо същество - дракон, базилиск, феникс, Мишо и подобни. На никой няма да му е приятно ако Покровителят му е мишка, пудел или Невил.
Малките Покровители не са харесвани, защото човек или се асоциира с тях или пък му се струва, че са слаби, но истината е, че размерът на животното няма никакво значение за силата му - най-могъщият известен Покровител е бил създаден от магьосника Илиъс и е приемал формата на мишле.
За разлика от домовете в Хогуортс и Илвърморни, отделните покровители (над 140 животни) нямат описания и подробна информация, така че е много по-трудно човек да се почувства част от нещо, да си отговори на въпроса защо точно катерица или муха му се е паднала. Роулинг лесно можеше да разреши този проблем, като сложи само силни и красиви животни

Резултатът от това неодобрение е създаването на нови и нови профили и правенето на теста отново и отново (като хафълпафец, който иска да е в Грифиндор), докато не се падне животно, което да отговаря не желанието на човека.
Това обаче е напълно безсмислено - защо ще правиш тест, ако в крайна сметка сам ще си решиш какъв ще ти е Покровителят (или домът или пръчката). В миналото можеше и да има значение, защото профилите се виждаха от останалите потребители, но сега тестовете са си лично за всеки. 

Точността на тестовете

И имайте предвид, че тези тестове не претендират да са абсолютно точни. Аз имам право да вярвам, че са такива, защото съм луд и съм убеден, че всичко в живота ми е свързано с Роулинг по магически начин, но по-нормалните хора, които осъзнават, че това е просто игра, няма защо да се сърдят. Нито разпределянето в домове става като магически предмет или символ надниква в главите ни (отговаряме на въпроси и никой, дори ние, не може да гарантира, че отговорите са напълно искрени), нито Покровителят се генерира от емоциите ни.

И има още нещо, което трябва да се знае и да се помни - Покровителят не е за всеки.
За разлика от разпределянето, което задължително се случва, създаването на Покровител е трудна задача и не всеки го умее. Никой не се научава да прави магията за секунди както се случва при теста. И не са малко хората, които никога не се научават.
Така че и в това отношение тестът е некоректен.

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Какво знаем за Бил и Фльор

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5