Отношението на Снейп към Хари Потър

Сивиръс Снейп, като един от най-противоречивите персонажи в "Хари Потър", повдига доста въпроси. Днес искам да отговоря на два, сравнително еднакви.
Viki Dimitrova: Снейп само заради заповедта на Дъмбълдор ли предпазваше Хари? Какво щеше да стане ако Дъмбълдор не беше предоставял тази задача на Снейп?
Stanimira Herondale: Снейп обикна ли в един момент Хари?
Снейп в Хари Потър и затворникът от Азкабан

Защо Снейп защитаваше Хари Потър

В първата книга Дъмбълдор каза на Хари, че Снейп го защитава, защото Джеймс някога му бил спасил живота, но после разбрахме, че това е една от многото му манипулации. Да, Джеймс отърва Снейп, но по този начин спаси и себе си от изключване, защото убийството на ученик от въркоилак щеше да предизвика разследване и цялата веселба със зоомаговете щеше да бъде разкрита.
Снейп никога не е изпитвал благодарност към Джеймс заради геройската му постъпка.

Лупин като върколак в Хари Потър и затворникът от Азкабан

Всъщност, причината за всеотдайната защита на Снейп над Хари ни стана ясна в главата "Разказът на принца" в "Хари Потър и даровете на смъртта". Там научаваме, че след смъртта на Лили, Снейп е бил готов да я последва в отвъдното, но Дъмбълдор е успял да го убеди, че единственият начин да изкупи вината си, ако някога наистина я е обичал, е да помогне саможертвата ѝ да не е напразна и да защити сина ѝ Хари Потър.

Какво виждаше Снейп у Хари Потър

От първия момент, когато Хари Потър влезе в "Хогуортс", учителят по отвари го намрази, защото момчето беше точно копие на баща си. Снейп неколкократно каза пред Дъмбълдор, че Хари се държи като Джеймс и не пожела да приеме думите на директора, че момчето в много отношения прилича на майка си.

Хари Потър със зелени очи като на Лили

Ние научихме, че Дъмбълдор е прав и то не само заради очите. Хари е чувствителен и отзивчив като майка си. Скромен е и не желае да бъде известен или харесван от всички.
За Снейп обаче всяко действие на Хари беше възкресяване на Джеймс - той беше непокорен като Джеймс, беше не много старателен ученик като Джеймс, беше много добър играч на куидич като Джеймс.

Някога Снейп обикна ли Хари

По този въпрос няма едно мнение, но според мен това никога не се случи. Снейп защитаваше Хари и рискуваше живота си за него... мразейки го.

Ако обърнем внимание на отношението на Снейп към Хари ще видим, че той не само се отнасяше грубо с него, но и целенасочено се опитваше да го изключи от училището. За Снейп беше ясно, че ако съсипе бъдещето на Хари и го унижи, няма да намали шансовете му за оцеляване, защото момчето е под контрола на Дъмбълдор.
Снейп едва ли някога е вярвал, че Хари има силата да победи Волдемор, затова изключването му нямаше да е от такова значение, но пък щеше да е закъсняло възмездие спрямо Джеймс.

Снейп в Хари Потър и орденът на феникса

За някои фенове може да изглежда, че учителят изпитваше нещо към момчето, когато се ужаси от намерението на Дъмбълдор да го пожертва, но това по-скоро беше съжаление за целия труд, положен за опазването му.
Когато Дъмбълдор също грешно предположи някакви чувства към Хари, Снейп отвърна само с покровителя си във формата на кошута, с който искаше да каже, че никога нищо не е направил за Хари и винаги всичко е било в името на Лили. Той беше готов да търпи умаленото копие на Джеймс и да го защитава, само за да не бъде жертвата на майка му напразна.

Струва ми се, че Снейп разпозна Лили в Хари едва преди да умре, затова последните му думи бяха молба към момчето да го погледне. Така последното нещо, което Снейп видя в живота си, бяха очите на Лили, които толкова дълго беше избягвал.

Умиращият Снейп и покровителят кошута на Лили

Коментари

  1. Не мисля , че Сивиърс е чак толкова лош (когато чета за Любовта на Снейп към Лили съм на път да се разплача .)
    Смятам ,че HARRY POTER губи твърде много: Тонкс,Лупин,Сивиърс,Лили,Джеймс и др.
    Много ми е жал , че няма да има други части на HARRY POTER

    ОтговорИзтриване
  2. Аз се разплаках...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър