Едно познанство на 25 години


Преди 25 години, след една седмица изпълнена с емоции, часове по магия и лутане из коридорите на Хогуортс, Хари се изправи срещу човека, когото много от нас смятат за най-важния герой в книгата - Сивиръс Снейп.
Хари, ако изключим впечатлението му, че Снейп не го харесва, влезе в първия си час по отвари напълно непредубеден, но представете си какво е изпитал преподавателят, когато е видял копието на най-неприятния си човек.
Това е чудесен момент да препрочетем глава 8 от "Хари Потър и философският камък" и да видим ще открием ли нещо ново в познатата ни глава.
Сивиръс Снейп
Аз искам да отбележа две неща.
Първо, никъде другаде в книгата някой не отнема по-малко от 5 точки в час или в друга ситуация (дори Дъмбълдор, когато без да иска изравняи точките на Слидерин и Грифиндор и трябваше да даде още малко на случаен Невил). Очевидно това е стандартът - за похвала или наказание се дават или се отнемат 5 или 10 точки, А Снейп отнема на Хари само една, а след това още една. Очевидно целта на това нещо е да покаже превъзходството си и властта си над сина на Джеймс Потър.

Второто, което ми направи впечатление, е начинът по който Снейп говореше за отварите. Знаем, че мечтата му винаги е била да преподава Защита срещу черните изкуства, но призванието му са отварите: "Не очаквам наистина да разберете красотата на тихо къкрещия котел с блестящите му изпарения, изтънчената сила на течности, които плъзват през човешките вени и омайват душата, запленяват чувствата… Аз мога да ви науча как да бутилирате слава, да сварите величие, дори да запушите в шише смъртта."