Колко е важен Виктор Крум за историята в Хари Потър

Виктор Крум - българският търсач, който успя да спечели сърцето на Хърмаяни Грейнджър. Но беше ли важна изобщо ролята му в поредицата?
Пиша това като отговор на въпроса на Петър Иванов: Да попитам дали Крум е в голямо значение за Хари (за 4 книга) и ако го нямаше как щяха да потръгнат нещата (няма харесване към Хърмаяни, няма помощ, няма разговор в гората, следователно и Крауч няма да го намерят)

Виктор Крум като огледало на Хари Потър

Образът на Виктор Крум е много интересен и важен, защото е първият човек, когото Хари среща, който е по-популярен от самия него (в този момент). В сцената, в която Хари и Крум говорят за Хърмаяни, Хари се почувства горд, че Крум го смята за равен. А моментите, в които Хари се гордее с известността си са изключително малко.

Виктор Крум като съперник на Рон Уизли

Другото, за което е важен Крум е, за да създаде напрежение между Рон и Хърмаяни. Момичето не просто тръгва с друго момче - тръгва с един от най-популярните хора на света и с най-желания мъж в "Хогуортс". Рон не само ревнува - цялото му самочувствие рухва за един миг. По една случайност точно преди няколко дни прочетох главата "Коледния бал" и забелязах колко рязка е промяната у Рон.

Виктор Крум като двигател на сюжета

Като изключим това, което вече казах, ролята на Виктор Крум не е от особено значение. Да, Роулин го е използвала, за да подпомогне някои сцени, като тази с Крауч, но авторката много лесно можеше да използва друг, а не Крум, за да постигне същия резултат. Хари можеше например да види някакъв човек в гората (Крауч) и да отиде сам да провери какво става. След това нещата щяха да се развият по почти същия начин.

Най-важната роля на Виктор Крум

Доста по-важна е ролята му в седмата книга, когато отново разпалва ревността на Рон, но и обръща вниманието на Хари към знака на Даровете на смъртта, който носи Ксенофилиус. Този знак има значение само за две групи хора:
- търсачи на Даровете, които се срещат много рядко или всички мислят за луди
- за хора, които познават историята на Гриндълуолд, а такива са малко във Великобритания, защото черният магьосник никога не е бил силен на Острова, пък и британците си имат Волдемор.

В тази глава разбираме, че дядото на Крум е загинал във войната, така че това може и да се превърне в поредната връзка между "Хари Потър" и "Фантастични животни".

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд