Как се произнася името на Гриндълуолд и откъде е той

На последната препрочитателска среща стана въпрос за произхода на Гриндълуолд и в зародилата се дискусия стигнахме до някои много интересни заключения.

На първо място решихме, че името на черния магьосник може да се произнася и Гриндълуолд, както е британското произношение, така го знаем от нашите книги, и Гринделвалд, както го произнася Виктор Крум. Причината е ясна - в германските езици "W" се чете като "В".

По-интересно е дали името на злодея от новата филмова поредица на Роулинг не ни подсказва и от къде идва той.

Гринделвалд е град в Швейцария, чието най-ранно споменаване е през 1146 г., но има доказателства, че е много по-древен. Според теорията, около която всичко се обединихме на срещата, Гриндълуолд може да е наследник на стар магически благороднически род, който някога е управлявал местността. Възможно е градът да е кръстен именно на тези древни Гринделвалд.
Знаем, че в "Хари Потър" се споменава поне още един град, частично населен с мъгъли, който носи името на известен магьосник - Годрикс Холоу.

В подкрепа на теорията, че Гриндълуолд идва от Швейцария, имаме и сцената в залата с пентаграма на МАКУСА, където Серафина Пикъри се обръща с думите "Няма да позволя да ме поучава човекът, който допусна Гелърт Гриндълуолд да избяга" към Хайнрих Еберщад - представител на швейцарското министерство на магията.
Естествено не пропуснахме да отбележим и иронията, че само след няколко месеца самата мадам Пикъри ще изпусне Гриндълуолд.

Почти нищо не се знае за Гриндълуолд и се надявам да научим повече за него в следващия филм - "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд"

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)