Хари Потър в мъгълските медии - политик, спортист или лъжец

Името на Хари Потър редовно се появява в медиите, но сигурно ще се изненадате колко често изобщо не е свързано с някаква информация за Джоан Роулинг или известната ѝ книга.

Последното подобно замесване на популярния магьосник в неща, с които няма нищо общо, беше от страна на българския омбудсман (защитник на правата и интересите на хората в страната) Мая Манолова, която в интервю за битката си с "Топлофикация" каза, че дружеството е "като един Хари Потър, който с магьоснически способности събира парите на столичани".
От "Хари Потър и даровете на смъртта" знаем, че е мъгълските пощи има внедрени вълшебници, а в извънредни ситуации са се намесвали дори в мъгълските правителства, но се съмнявам магьосниците да имат участие и в мъгълски търговски дружества, и то за да обират хората.

Най-често името на Хари Потър се използва в спортни и политически статии като метафора за човек, който е способен на невъзможни неща.
Ако четете спортни вестници и сайтове ще видите, че средно по веднъж седмично се намира някой, който да каже нещо като "Аз да не съм Хари Потър".

Сравненията с герои на Роулинг не са нещо ново и са практика по целия свят. Някои хора сравняват Доналд Тръмп с Волдемор, а когато излезе филмът по Хари Потър и стаята на тайните мнозина оприличиха руския президент Владимир Путин на домашното духче Доби.
В България също се намират двойници - преди години имахме вицепремиер, когото всички наричаха "Хари Потър" заради приликата му с героя.

Коментари

  1. Приликата на вицеприемиера е с актьора не със самото Хари!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

ЧРД на Дейвид Брадли

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"