Хърмаяни – героинята, която остана недооценена

Винаги съм много щастлив, когато някой фен на "Хари Потър" избере блога ми, за да сподели мислите си за книгата. Днес публикувам текста на Мария Христова, която обяснява защо харесва Хърмаяни Грейнджър и защо смята, че най-добрата приятелка на Хари Потър остава недооценена.
Михаил Костов (върховен мъгълофоб)

Автор:
Мария Христова
Хърмаяни е моята (а най-вероятно и не само моята ) любима героиня от цялата поредица. Възхищавам се на нейната ерудираност, на нейната борбеност, на смелостта ѝ, както и на много други качества, които притежава.

Мнението ми е, че тя си остава недооценена. Много пъти съм чувала хората да казват: „Хърмаяни може да е умна, но нямаше да се справи с Волдемор”, „Въпреки всичко Хари, а не Хърмаяни победи Волдемор” и т.н. Не искам никой да ме разбира погрешно, нямам против Хари, но мисля, че малко хора си задават въпроса: „Докъде щеше да стигне Хари без Хърмаяни?” Отговорът е, че нямаше да стигне доникъде. Ще дам пет примера(макар че могат да се дадат доста повече) за случаи, в които момичето изигра решаваща роля, но все пак героят  се оказа Хари:

1. Откриването на Философския камък

Най-голяма роля за откриването и спасяването на Философския камък изигра Хърмаяни. Тя е човекът, който открива книгата, в която пише за него, тя спасява тримата от сигурна смърт с познанията си за Дяволската примка и малко по-късно тя познава коя е отварата, която ще позволи на Хари да мине през пламъците по пътя за Камъка, а на нея – да се върне.

2. Причината за вкаменяването на ученици в Хари Потър и Стаята на тайните

Вярно е, че Базилискът вкамени момичето, но преди това тя бе направила основното, което бе нужно, за да бъде победено чудовището. Тя се досети какво напада учениците, след това намери информация за него и написа най-важното, така че от Хари и Рон се изискваше само да намерят листа, да го прочетат и да победят Базилиска.

3. Спасяването на Сириус и Бъкбийк в Хари Потър и затворникът от Азкабан

Говоря за връщането назад във времето на Хари и Хърмаяни с цел предотвратявянето на смъртта на Сириус и Бъкбийк. Момичето разбра какво има предвид Дъмбълдор като казва, че могат да спасят повече от един невинен живот. Сети се как спасяването на хипогрифа може да спомогне това на Сириус и заедно с Хари ги осъществиха. Много важно е също, че ако Хари беше се върнал сам назад във времето, афектиран от изпускането на Питър Петигрю, щеше да влети при Хагрид докато бъдещото му аз е там. Това щеше да доведе до страшни последици, една от които най-вероятно щеше да е смъртта на момчето.

4. Войнството на Дъмбълдор

Може би една от най-големите заслуги на Хърмаяни бе идеята и общо взето създаването на „Войнството на Дъмбълдор”.  Тя беше инициаторът да се създаде клуб, в който Хари да преподава на останалите ученици заклинанията, на които Ъмбридж упорито отказва да научи младите магьосници. Полза от това обучение видяхме най-вече в битката в Министерството на магията по-късно същата година, както и в Битката за „Хогуортс”.


За мен това е от най-съобразителните действия от страна на Хърмаяни.  За разлика от Хари и Рон, момичето бе преценило, че възможността да се наложи тримата приятели спешно да бягат, когато властта е на практика в ръцете на „човекът”, който иска да ги унищожи,  е огромна. Затова Хърмаяни направи магия за невидимо уголемяване на чантичката си и сложи вътре нещата, без които тримата нямаше да оцелеят – мантията невидимка, шишенцето с екстракт от росен, някои книги, палатката и т.н.


 Това са само някои от най-значимите неща, които направи Хърмаяни в поредицата. Надявам се статията ми да ви е допаднала.

Коментари

  1. Лично аз също като теб се възхищавам на смелостта и борбеността ѝ и точно за това тя е любимия ми герой във филма.Радвам се,че има и други хора,които мислят като мен,защото убеждавам приятелите си(фенове на Хари Потър),че заради нея нищо нямаше да е същото...

    ОтговорИзтриване
  2. И аз мисля, че без Хърмаяни Хари щеше да е нищо. Моята любима героиня обаче е Луна Лъвгод....

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър