Една реплика на Дъмбълдор обобщава идеята на "Вакантен пост"

Днес се навършват 6 години от "Вакантен пост" и е много интересно, че основната идея на романа може да бъде открита в последните страници на "Хари Потър и орденът на феникса".

В книгата Дъмбълдор говори на Хари за отношението на Сириус към Крийчър и казва, че "Безразличието и пренебрежението често нанасят много по-големи вреди от откритата неприязън…" И именно това е посланието на "Вакантен пост" - как пренебрегнатите по един или друг начин хора - деца и възрастни, се обръщат срещу най-близките си хора или срещу цялото общество.

Първата книга на Роулинг след "Хари Потър" разказва за няколко персонажа, живеещи в малък английски град. И всеки от тях е бил пренебрегнат от хората, които трябва да го обичат - дали заради кариера, дали заради друг човек или заради някакви вещества.

Най-очевидните примери са децата на Тери Уидън, проститутката наркоманка, която не им обръща никакво внимание, което води до фатални последици, както и Сухвиндер, пренебрегната от родителите си, защото не оправдава очакванията им.
Има обаче и други примери, които не са така очевидни, като например семейството на Бари Феърбрадър, което той често пренебрегва заради работата си в местния съвет. По този начин виждаме как дори нещо по принцип добро, може да нарани някого.

И точно защото понякога откритата неприязън е по-малко болезнена от безразличието, някои от младежите в книгата използват Духа на Бари Феърбрадър, за да изложат родителите си и може би да потърсят конфронтация.

Разбира се, пренебрежението не е единственият проблем на героите в книгата, но ми се стори любопитно, че това е идея, която Роулинг има още от преди 2003-та година.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър