Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Преди години стана ясно, че в пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете" ще има героиня, която ще носи името и някои от характеристиките на Хърмаяни Грейнджър и тя ще е чернокожа. Много фенове реагираха негативно и бяха обвинени, дори от самата Роулинг, че са расисти, но повечето от нас не обърнаха голямо внимание. Днес става все по-трудно да игнорираме въпроса за расата на умната вещица.

Писана във времената преди фанатичната политкоректност да набере сили, нито един от тримата главни герои в "Хари Потър" не е чернокож. За да променият това, създателите на пиесата, вдъхновена от книгите на Роулинг, са решили да променят цвета на Хърмаяни. Това не ме притеснява особено, защото става дума за театър, а там расата на актьорите не е от такова значение.

Някои хора в интернет обаче яростно се опитват да ни наложат образа на една чернокожа Хърмаяни, а всеки, който изрази несъгласието си с изобразяването на героинята по такъв начин, се посреща изключително враждебно.

Да искаш една от любимите ти героини да бъде представена правдоподобно е право на всеки фен и не е проява на расизъм - трудно ще приемем рус Снейп, чернокос Малфой или Уизли с какъвто и да е цвят на косата, различен от червен. Нека ви напомня, че много фенове не харесват избора на Ема Уотсън за ролята, защото актрисата е твърде красива, докато Хърмаяни трябва да изглежда по-невзрачно, поне в първите три и половина филми. Защо едните да имат повече прави от другите.
Според някои Ема Уотсън е твърде красива
да играе Хърмаяни

Никъде в книгата не е посочен цвета на кожата ѝ, но от малки детайли се разбира, че не е чернокожа - например, когато се казва, че Хърмаяни има тен след лятната ваканция. Струва ми се, че това би се забелязало трудно, ако кожата ѝ по принцип е кафява.

В Хари Потър има достатъчно чернокожи герои - Кингзли Шакълболт, Дийн Томас, Анджелина Джонсън. Това, че познанията на Джак Торн, авторът на "Прокълнатото дете", изглежда се базират само на едно бързо преглеждане на първите четири филма, заради което той вероятно няма представа кои са тези хора, не е причина да се променя един вече установен образ, само за да може някой да запълни малцинствената квота.

За финал искам да кажа, че нямам нищо против двете актриси, които са играли ролята на Хърмаяни в пиесата - най-вече защото не признавам "Прокълнатото дете" за част от света на "Хари Потър". Това, което ме притеснява е, че в близко бъдеще можем да видим нова екранизация, в която Хърмаяни е черна, или дори по-лошо - книгата да бъде редактирана, за да се промени расата ѝ в историята.

Коментари

  1. Излиза, че пичовете дето са каствали героиня за ролята на Хармаяни във филма са били расисти или по скоро са били бели. Хората имат свойството да си представят литературните герои по начин сходен с тях.
    като пример ще дам Демоните в НБА, когато я четох си представях всички баскетболисти бели, въобще не ми беше хрумвало да са негри.

    Всъщност кои са героите в поредицата за които със сигурност е посочена расата?

    Ето ти снимка на Рон като негър: https://i.pinimg.com/originals/7c/da/ca/7cdaca38932a4e1814a6d4b4b4016c02.jpg и https://i.pinimg.com/736x/7b/90/e4/7b90e4b8fa60c2b2f220defad1543abe--red-bone-interesting-faces.jpg
    Рижата коса не е естествена за негрите, ама и за белите не е естествена. =)

    Дали образът натрапен от филмите не ти се отразява на преценката?
    Ще се радвам да видя твоя статия за разминаванията на представите ти с избора на актьор за образите от поредицата.

    ОтговорИзтриване
  2. Съжалявам за втория пост но ми исзкочи и снимка на Джини Уизли: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/9a/8f/a5/9a8fa5f6710a03110011e6ba82c0f357.jpg

    ОтговорИзтриване
  3. Приемаме чернокос Дъдли, чернокоса Петуния и чернокос Невил. Приемаме Хари, който не само че няма зелени очи, ами и няма очите на майка си. Не виждам какъв е проблемът да приемаме всякаквоцветни Хърмаяни-та.
    Аз лично съм на принципа - ако расата по някаква причина не е plot point, то значи няма значение и може да се интерпретира както си иска създателят. Идеята за чернокожата Хърмаяни, между другото, върви из онлайн пространството от доста преди "Прокълнатото дете". Лично аз смятам, че чернокожата Хърмаяни е много добра идея по една причина - добавя един пласт дълбочина на преживяванията ѝ с предразсъдъците срещу мъгълокръвните.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но така ще бъде спорно за кое от двете я дискриминират - за това, че е черна или за това, че е мъгълокръвна. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър