Какво е низъл и защо Крукшанкс е толкова умен

Чудили ли сте се как е възможно котката на Хърмаяни Грейнджър да е толкова умна, че да може да помага на Сириус Блек и дори да тегли пари от банката? Е, Роулинг дава отговор на този въпрос в Pottermore - Крукшанкс не е обикновена котка, а кръстоска между котка и низъл.

Низълите са магически животни, които много приличат на котки, но са доста по-големи, по-умни и имат пискюли на опашката като лъвове. Те са чудесни домашни любимци, ако харесат собствениците си, но иначе са изключително агресивни и затова в книгата на Нют Скамандър "Фантастични животни и къде да ги намерим" са класифицирани като ХХХ - компетентен магьосник би се справил. Нют и жена му Порпентина гледат три низъла.

Тъй като отглеждането им е трудно и се контролира от министерството, магьосниците предпочитат кръстоски между низъли и котки и за някои хора отглеждането им е бизнес. Арабела Фиг например си изкарва парите така и затова домът ѝ е пълен с котки. Това обяснява и защо Господин Тибълс можеше да шпионира за г-жа Фиг и да ѝ съобщи, че Мъндънгус е изоставил поста си.

Освен всичко останало, низълите могат да различават добрите магьосници от лошите. Така Крукшанкс познава, че Сириус е добър и решава да му помогне.

Сигурно някои от вас се чудят дали няма още един полу-низъл в Хогуортс - Госпожа Норис. И аз си го помислих, но проверих в интернет и се оказа, че котката на Филч е обикновена или поне няма низълска кръв - Джоан Роулинг го е потвърдила в twitter преди 2 години.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг