Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Днес е рожденият ден на професор Помона Спраут, която ръководеше дом "Хафълпаф" по времето на Хари Потър в училището. И, типично за хафълпафците, Спраут често остава незабелязана от феновете. Тя обаче в никакъв случай не е посредствена магьосница. Ето пет примера, които доказват, че професор Спраут не е за подценяване:

1. Дъмбълдор ѝ вярваше
Когато трябваше да защити Философския камък, Дъмбълдор повери тайната само на няколко от колегите си. Една от тях беше професор Спраут, която даде своя принос за защитата му, като постави дяволската примка под капака на пода. И макар примката да може сравнително лесно да бъде победена, не е за пренебрегване, защото ако евентуалният крадец се провали в преминаването ѝ, го очаква смърт.

2. Спаси атакуваните от базилиска
Когато през втората година на Хари из училището вилнееше базилиск, мандрагорите, които Спраут отглеждаше в оранжериите си се оказаха безценни за спасяването на вкаменените ученици (и призрак).

3. Застъпи се за Хогуортс
Когато Дъмбълдор беше убит от Снейп, дори Макгонъгол реши, че това е краят на училището. Беше готова дори да го затвори, но професор Спраут не се предаде. Според нея училището трябва да остане отворено, докато има дори само един ученик, който иска да учи в него. Само хафълпафец би казал нещо подобно.

4. Участва в Битката за Хогуортс
Професор Спраут не изостави замъка дори в най-мрачния час на "Хогуортс". Когато финалната битка започна, тя остана и се включи с каквото можеше.

5. Научи Невил
Без значение дали приемаме, че Невил не се справя в училище защото е изключително глупав или защото учителите не умеят да достигнат до него, факт е, че Спраут успя да го заинтригува и да го научи на нещо. Това показва, че притежава учителска дарба, каквато няма никой друг в "Хогуортс".

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Творчески турнир №8: Произведение 1

Хоркруксите на Волдемор - как са защитени

Съдбата на Локхарт

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"