Братята Скамандър - какви са отношенията между Тезей и Нют

Един от любимите ми образи във "Фантастични животни: Престъпленията на Грнделвалд" е този на аврора Тезей Скамандър. Чухме за пръв път името му в първата част на Фантастични животни и останахме с впечатлението, че с Нют не се разбират много. После научихме още, че Тезей е сгоден за Лита и отношението ни към него охладя дори повече. И поне за мен беше истинска изненада, че Тезей същност се оказа страхотен човек.

Кой е Тезей Скамандър

Тезей е по-големият брат на Нют. Той, също като брат си, работи в Министерството на магията. Но докато Нют е постъпил там с голямо нежелание и пропилява времето си в най-незначителния отдел, Тезей е аврор. И можем да предположим, че е много добър, тъй като е част от отряда аврори, натоварен от Международната конфедерация на магьосниците със задачата да залови Гелърт Гринделвалд.

Отношенията между Тезей и Нют

Съвсем естествено, когато научихме, че Тезей и Нют не са в много добри отношения, заехме страната на познатия ни персонаж. В действителност обаче се оказа, че вината е на самия Нют.

Преди да се запознаем с Тезей, някои фенове го оприличиха на Пърси Уизли - амбициозният кариерист, който беше склонен да пожертва връзката със семейството си, за да израсне в работата. Той обаче се оказа много привързан към брат си и от филма научихме, че редовно се опитва да общува с него. Нют отклонява всичките му покани.

След първия филм, когато научихме за писмо на Тезей до Нют, в което му съобщава, че е изпратен да залови Гринделвалд, помислих, че между двамата братя ще има конкуренция. Все пак Нют беше първият човек, който залови черния магьосник.
В крайна сметка се оказа, че Тезей не само не ревнува от способностите на брат си, а иска да го привлече в отдела за охрана на магическия ред, за да работят заедно. Нют, отново, отказва предложението.

Тезей иска да помогне на малкия си брат да успее в живота. Да му помогне да общува с хората и да развие способностите си. Той вижда потенциала на брат си, разбира, че е велик магьосник и се ядосва, че цялата тази сила е насочена към отглеждане на пълнолуни и пихтиести червеи.

Тезей, Лита и Нют

Любопитно е и какво е мястото на Лита Лестранж между двамата братя. Много фенове заподозряха любовен триъгълник, но дали такъв е имало, можем само да предполагаме (и аз предполагам, че не е имало).

Според мен Тезей не е "откраднал" Лита от брат си. По-скоро Нют сам я е отблъснал и Тезей я е приел при себе си. Разбира се, това са само предположения, защото нямаме почти никаква информация за тази част от историята.

Може би по някакъв странен свой начин Тезей се опитва да събере Нют и Тина, като направи брат си кум на сватбата им. А може и да иска да получи позволението на Нют, за да се ожени за бившата му приятелка.

И в крайна сметка Лита успя да събере семейството, но едва след смъртта си. Нют, който през цялото време отказваше да заеме страна и беше манипулиран, за да се включи към битката, най-сетне сам избра да се сражава на срещу Гринделвалд. Ще видим дали това значи да стане аврор.

Тезей - истинският герой от двамата братя Скамандър

Много е интересно как Роулинг е решила да ни разкаже историята от гледната точка на Нют, който изобщо не отговаря на критериите за герой. Той не желае да се меси в дела на останалите хора, дори когато става дума за война. Цялото му внимание е посветено на животните. Не може да общува, не обича приключенията и опасностите*.

Тезей е много по-близък до образа на Хари Потър. Той е силен, активен и смел. Освен това е аврор, точно какъвто става и Хари. Държи на семейството си и се опитва да го запази цяло.

Джоан Роулинг обаче иска да ни покаже, че не е необходимо човек да бъде героичен тип, за да се превърне в герой. Затова и хафълпафецът Нют, комбинация между Хагрид и Невил, беше по-достоен да бъде в центъра на историята от брат си.
______________________________
*Тук някои от вас може да спорят, че Нют обича опасностите, но не е така - той обича опасните животни. Харесва му способността на химерата да му откъсне главата, а не рискът главата му да бъде откъсната. Той смята, че познава животните достатъчно добре, за да е в безопасност до тях.

Коментари

  1. "Съвсем естествено, когато научихме, че Тезей и Нют не са в много добри отношения, заехме страната на познатия ни персонаж. В действителност обаче се оказа, че вината е на самия Нют."
    Това е като отношението на Джеймс Потър към Сивиръс Снейп.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

ЧРД на Дейвид Брадли

Съдбата на Локхарт

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Дъмбълдор, Гриндълуолд и "специалното дете"