Българската следа в книгите на Джоан Роулинг

Честит празник, български фенове!

Както направих с първомартенската си публикация, ще опитам да свържа един чисто български празник с творчеството на Джоан Роулинг. Ще ви припомня какви препратки към България е оставила Роулинг.

На първо място, разбира се, ще поставя най-известния българин в света на магьосниците - Виктор Крум. Крум е най-добрият търсач на всички времена и има голяма роля в Хари Потър и огненият бокал. Първо го виждаме да хваща снича на финала на Световното първенство по куидич през 1994, а след това се включва като представител на Дурмщранг в тримагическия турнир. Известно време Крум излиза с Хърмаяни Грейнджър.
В "Хари Потър и даровете на смъртта" героят се появява отново, макар и за кратко, и благодарение на него за пръв път правим връзката между Гриндълоулд и Даровете на смъртта (и според мен това е най-важната роля на Виктор Крум в книгите за Хари Потър).
В Pottermore Роулинг подробно разказа за завръщането му на куидичния стадион за финала на Световното през 2014 година, когато помогна за победата на България.

Пак от Pottermore разбираме за друга важна българка в магьосническата история - Нерида Вълчанова, създателка и пръв директор на Дурмщранг. Нерида е средновековна българска вещица, много силна магьосница, която обаче е загинала при странни обстоятелства.

Последният българин в книгите на Роулинг не е от света на "Хари Потър", но пък за сметка на това е реална личност - Димитър Бербатов. В книгата си "В служба на злото", Роулинг описва сцена, в която детектив Корморан Страйк е в бар и гледа по телевизията мач с участието на Бербатов.

Не е изключено да видим още български магьосници във "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд", защото българската магическа общност също е била засегната от възхода на черния магьосник.
До тогава обаче не трябва да пропускам да отбележа, че по първия филм Роулинг работи с българския композитор Марио Григоров по песента "Blind Pig", която е с текст на самата Роулинг и стигна много близо до номинация за Оскар през 2016 година.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)