Ангъс Бюканън, или защо магьосниците се интересуват от ръгби

Шотландския ръгбист Ангъс Бюканън е роден на 15 януари 1847 г. и умира на 21 февруари 1927 г. Може да не сте го чували, но той е причината магьосниците в света на Хари Потър, които по принцип не се интересуват от мъгълски спорт, да имат цял Съюз на поддръжниците на шотландското ръгби.


Ангъс Бюканън е третото от единадесетте деца на семейство Бюканън - известен магьосничeски род в Шотландия.
Ангъс бил безмощен, първият в рода, но родителите му не подозирали за това. Всичките му братя и сестри го обичали и прикривали липсата на магически способности през първите 11 години от живота му. Баща му бил убеден, че няма по-голям срам за магическо семейство от това да имат безмощен. Ангъс се страхувал, че родителите му ще го изгонят ако разберат.

Когато момчето станало на 11 години и дошло време да тръгне на училище, сестра му Флора фалшифицирала писмо от Хогуортс, за да прикрие истината поне още няколко седмици, докато не измислят някакво решение, но лъжата се задълбочила дотолкова, че се наложило да купят от "Диагон-али" необходимите за училище неща, включително магическа пръчка.

Тъй като отскоро всички ученици били длъжни да пристигат в Хогуортс с влак, братът на Ангъс Хамиш отвел момчето в Хогсмийд с летяща метла и тайно го вкарал в замъка с останалите ученици, надявайки се в училището да успеят да изкарат някаква магия от него или поне да му позволят да остане.

Само един немагьосник е поставял
Разпределителната шапка на главата си

По време на разпределителната церемония, знаейки, че никога няма да извикат неговото име, Ангъс изпреварил едно момиче и си сложил Разпределителната шапка. За негов срам и за ужас на всички, шапката обявила пред цялото училище, че момчето под нея има добро сърце, но не е магьосник. Ангъс избягал от залата разплакан.

Ангъс Бюканън извървял пеша пътя до дома си, а там вече го чакал баща му, който бил научил за грандиозния скандал. Той препречил входа и му казал никога повече да не се връща в къщата му.

Единбург - 19 век

11-годишното момче, без никакви пари и познати, пристигнало в Единбург, където излъгало за възрастта си (не било трудно, защото Ангъс бил много по-едър от момчетата на своята възраст) и започнало работа. За негова изненада мъгълите не били толкова лоши, колкото очаквал - двойка без деца го приела в дома си и се грижели добре за него. Ангъс никога не им разкрил миналото си.

Израсъл като здрав и силен младеж, който бил изненадващо бърз за ръста си. Проявил голям талант в новосъздадения мъгълски спорт ръгби. През 1871 играл за Шотландия в първия международен мач по ръгби срещу Англия. Когато излязъл на терена, Ангъс видял сред публиката всичките си 10 братя и сестри, дошли да го гледат. Те го били издирили, въпреки изричната забрана на баща им. Въодушевен, Ангъс помогнал на Шотландия да спечели мача.

В началото на 20 век Ангъс написал бестселъра "Животът ми като безмощен". Книгата станала основополагаща за разбирането и приемането на безмощните в магьосническото общество.
Заради Ангъс магьосниците, които по принцип не се вълнуват много от мъгълските неща, станали големи почитатели на ръгбито. Интересното е обаче, че по традиция всички те, без значение от националността им, подкрепят само един национален отбор по ръгби - този на Шотландия.

Ангъс Бюканън - първи ред, петият от дясно на ляво
(1871 г.)

Джоан Роулинг, която е голяма почитателка на спорта и поддръжница на шотландския национален отбор по ръгби, публикува историята на Ангъс Бюканън през 2014 година в Pottermore. Той е реална личност, шотландска спортна легенда, но за живота му се знае малко.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)