Защо "Хари Потър" започва на Привит Драйв

Много обичам стила на Джоан Роулинг и как нищо в "Хари Потър" не е написано случайно, а има някакво по-дълбоко значение и може да се приеме различно в конкретната глава и на фона на цялата история. Роулинг обича да прави препратки, да намеква за неща, които предстоят да се случат и да създава контраст между отделни сцени и герои.
Един от тези контрасти е между първата глава и епилога.

Първата половина на първа глава е изцяло посветена на семейство Дърсли - научаваме за навиците им, за живота им и за абсолютната им омраза към всичко, което не е "нормално".
Епилогът, от друга страна, разказва сцена от Перон 9 и 3/4 и действието е почти изцяло в света на магьосниците.

За разлика от "Фантастични животни и къде да ги намерим", където имаме главен герой мъгъл, в "Хари Потър" мъгълите са с изцяло негативно значение - те символизират тази част от обществото, които са тесногръди, лицемерни и пълни с предразсъдъци. LGBТ общността, които сякаш искат да приватизират света на "Хари Потър", веднага ще кажат, че това са хомофобите, но според мен това е твърде тясно разбиране - мъгълите са всички, които са убедени, че те са най-прави и само тяхното виждане за света е "нормално".
Следователно магьосниците символизират хората, които са с по-широки разбирания и са по-склонни да приемат различните.

Хари Потър е оставен на прага на "най-големите мъгъли", а Дъмбълдор, Макгонъгол и Хагрид символизират провалилото се поколение, което не е успяло да предотврати въздигането на Волдемор. Имаме преход от света на магията към света на мъгълите.
В епилога е точно обратното - децата на Хари преминават от света на мъгълите към света на магьосниците и са доведени от поколението, което победи Волдемор.

Затова в епилога не виждаме никой от по-старите герои (нещо, което дразни много фенове). Роулинг иска да ни покаже, че изборите, които правим, имат значение не само за нас, но и за тези, които идват след нас.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър