Маги Смит, която не позволи на рака да я спре да участва в Хари Потър

Филмите за Хари Потър са пълни с големи имена от британското кино, но едно от най-впечатляващите е това на Маги Смит. Актрисата, която даде лицето си за изключителната професор Макгонъгол от романите на Джоан Роулинг, е не по-малко впечатляваща и силна личност от измислената преподавателка.

Коя е Маги Смит

Маргарет Смит е родена в Англия на 28 декември през 1934 година. От дете е мечтаела да се занимава с актьорско майсторство. Започва кариерата си като театрална актриса едва на 16-годишна възраст.

Маги Смит разказва, че в началото е започнала като заместваща актриса, но дълго време не ѝ се е отдала възможност да излезе на сцената, защото никой от основните не се е разболявал. В крайна сметка обаче показва таланта си и веднага е забелязана.

Когато актьорската ѝ кариера започва да набира скорост, Маргарет решава, че трябва да се прекръсти, тъй като по това време има друга актриса със същото име. Кръщава се Маги Смит и това е името, с което ни е известна днес.

Като театрална актриса, Маги има възможност да работи с легендарния Лорънс Оливие, който има много високо мнение за нея.

През 1955 актрисата започва кариерата ви в киното и телевизията. И макар да е сравнително популярна, истинската слава идва в по-късните ѝ години. Тя често е избирана за ролите на строги възрастни дами. Като такава е избрана и за "Хари Потър".

Кариерата на Маги смит в никакъв случай не започва и не свършва с "Хари Потър" и ролята на Минерва Макгонъгол. Тя участва във филмите "Стая с изглед" (1985) и "Разцветът на госпожица Джийн Броуди" (1969). След финала на поредицата за света на магьосниците, Маги Смит участва в изключително успешния сериал "Имението Даутън", в който изпълнява най-запомнящата се роля - Вайълет Кроули. През 2019 ще можем да я видим и в пълнометражния филм по сериала.

В изключителната си кариера актрисата е печелила 2 награди "Оскар" (от 6 номинации), 3 награди "Златен глобус" (от 12 номинации), 4 награди "Еми" (от 9 номинации), 7 награди БАФТА (от 20 номинации), както и много други театрални и кино награди.

Маги Смит и битката ѝ с рака

През 2008, на 74 години, Маги Смит се разболява сериозно. Откриват ѝ рак на гърдата. Актрисата веднага да се подлага на операция, а след това на лечение с химиотерапия.

Тежката болест и изтощителното лечение съвпадат със снимките на "Хари Потър и нечистокръвния принц", в който е планирано да участва Маги Смит. Тя отказва да бъде изключена от филма и изпълнява ролята, въпреки тежкото си състояние.

При снимките на последния филм, сценаристите правят нов опит да премахнат Маги от сценария - дали заради възрастта ѝ, заради болестта или по други съображения. В сцената с дуела между Макгонъгол и Снейп е предвидено Снейп да се сражава срещу друг преподавател.
В този случай обаче се намесва Джоан Роулинг, която заявява, че в тази сцена не трябва да е никой друг, освен Макгонъгол. Сцената е преработена и в крайна сметка виждаме Маги Смит да се дуелира с Алън Рикман.

Коментари

  1. Тази актриса е невероятна и не мога да си представя някой друг да играе Минерва Макгонагъл по-добре от нея! А ако бяха премахнали Маги от Хари Потър и даровете на смъртта филма нямаше да е същия

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг