Могат ли змиите да мигат

Докато Хари Потър е в зоологическата градина със семейство Дърсли във втората глава на Хари Потър и философският камък, открива, че може да общува със змии (без по това време да знае, че това е голяма работа). В един момент змията му намига, което е доста странно, защото змиите нямат клепачи.

Някои хора считат това за грешка, защото змиите не могат да намигат, но на тях бих казал, че змиите не могат и да говорят, а същата змия проговори на Хари.

Според мен намигването показва връзката между Хари и змията. Забележете, че в първите няколко момента змията не говореше, а използваше опашката и главата си, за да комуникира с Хари. Естествено, имам две теории по въпроса:

Първа теория: Хари все още не е развил дарбата си. В началото той не може да осъзнае думите на змията, но разбира какво тя иска да му каже, обяснявайки си това разбиране с някакви движения, които животното прави. Тези движения обаче може просто да са плод на въображението на Хари.

Втора теория: Способността на змията да комуникира зависи от конкретното влечуго. Змията от зоологическата градина проговори чак накрая, а тази в Клуба по дуелиране изобщо. Базилискът обаче беше много разговорлив, а двурогата змия на Изолт Сейър се отличаваше с огромна интелигентност.
Вероятно на змията в зоологическата градина ѝ е било трудно да се изразява, затова е използвала други сигнали, един от които Хари е разчел като намигване, макар и да не е имало физическо такова.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

ЧРД на Дейвид Брадли

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"