За нас

Какво е Хари Потър?

Хари Потър е най-популярната книга на света. Няма човек, който да не е чувал за легендарната творба на Джоан Роулинг. И въпреки това не са толкова много хората, които действително знаят какво е Хари Потър. Защото нашата любима книга е много повече от поредната приказка или поредното приключение, което свършва с последната страница.

Хари Потър фенове на всякаква възраст
Феновете са на всякаква възраст 



Тези книги са врата към един нов свят. Към приключение, което никога не свършва. Любов. Приятелство. И никой не знае това по-добре от читателите на този блог, почитателите на страницата "Хари Потър - новини, коментари, теории" и членовете на препрочитателски клуб Daily Potter. Ние сме едно голямо магьосническо семейство.

Фенове на Хари Потър в Пловдив
Феновете в Пловдив

Препрочитателски клуб Дейли Потър

Преди десет години започнахме да се събираме и да препрочитаме части от книгата заедно. Любовта ни към магическия свят, създаден от Джоан Роулинг, привлече и други. Появиха се Хари Потър клубове и групи за дискусии в няколко града на България. И малката ни общност започна да става все по-голяма.

Фенове на Хари Потър в София
Феновете в София 

Нашата основна цел е да пазим магията на романите за Хари Потър жива. Да не позволяваме никога на мъгълския свят да ни отклони от пътя, който води до “Хогуортс”. И правейки това открихме, че колкото и пъти да препрочитаме поредицата, винаги можем да я видим по нов начин. Особено ако поредното преживяване е съвместно с други фенове.

Фенове на Хари Потър във Варна
Феновете във Варна 

Дж. К. Роулинг не е само Хари Потър

През тези десет години, в които организирахме срещите и водехме блога Мъгълофобия, се случиха много хубави неща, които посрещнахме заедно. Едно от най-хубавите беше филмовата поредица “Фантастични животни”, която разшири света на магьосниците. Срещна ни с нови герои и ни даде много теми за дискусия.

Премиера на "Фантастични животни и къде да ги намерим"
Премиера на "Фантастични животни и къде да ги намерим" 


Станахме свидетели и на израстването на Роулинг като писател. Тя доказа, че таланта ѝ не се ограничава само до един жанр. Видяхме уникалната книга “Вакантен пост” и започнахме да четем заедно поредицата за Корморан Страйк.

Каквото и друго да ни е приготвила Роулинг, ще го очакваме с нетърпение и ще го посрещнем заедно.


Премиера на "Вакантен пост" 

Не всичко, което се случи през тези десет години беше хубаво. През 2016 бяхме много неприятно изненадани от пиесата “Хари Потър и прокълнатото дете” по мотиви от романите на Джоан Роулинг. Макар много фенове да приеха с ентусиазъм пиесата, други не я харесаха изобщо. Без значение дали пиесата всъщност е добра или глупава, това разделение е вредно за фенството ни и е нещо, което не биваше да се случва.

Премиера на "Хари Потър и прокълнатото дете"
Премиера на "Хари Потър и прокълнатото дете" 

Магия отвъд страниците

И тъй като магията на Хари Потър не може да бъде държана само между кориците на книгата, започнахме да разиграваме събития на живо, за да се почувстваме част от света на магьосниците. Ловът на хоркрукси се превърна в любима традиция и се прави ежегодно в София и във Варна.
Лов на хоркрукси с Daily Potter
Лов на хоркрукси с Daily Potter 


Нашият Хари Потър клуб е най-големият и най-активният в България. Членовете на клуба успяха да открият много съмишленици и бяха създадени приятелства, които ще останат за цял живот.
Хари Потър среща в Пловдив
Среща на клуба в Пловдив

И когато казахме, че сме семейство, имахме предвид това метафорично. Но любовта към Хари Потър се превърна в друг вид любов за някои от нас. Така се появиха няколко семейства, изградени върху романите на Джоан Роулинг.
Най-магическото семейство в България
Най-магическото семейство в България

Клубът ни започна да се увеличава не само като набираме нови членове, но и по-други, по-специфични начини. Голяма част от феновете, които бяха деца, когато книгите за Хари Потър излизаха, днес сами имат деца. И тези деца се превръщат в новото поколение фенове.
Най-малкият фен на Джоан Роулинг

Та какво в крайна сметка е Хари Потър?

След толкова много време, още не сме забравили какво ни привлече в Хари Потър, защо останахме фенове през цялото това време и защо ще останем такива завинаги.
Препрочитателска среща на Daily Potter
Препрочитателска среща на Daily Potter 

Ние знаем какво е Хари Потър. Ако сте истински фенове, вие също го знаете.

Хари Потър е магия!

Daily Potter - клубът на най-верните фенове на Хари Потър
Daily Potter - клубът на най-верните фенове на Хари Потър 

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Да си спомним за Марджъри Менсън