Защо Снейп взе книгата на Хари в ХП1, глава 11

Когато в единадесета глава на Хари Потър и философският камък Снейп видя Хари да държи "Куидичът през вековете" на двора на училището, му я взе и наказа Грифиндор с 5 точки.
Защо преподавателят реагира по такъв начин?

Най-простото обяснение е, че Роулинг се е нуждаела от този епизод, за да има причина Хари да тръгне да си иска книгата от Снейп и да види, че кракът му е наранен.
Сигурен съм, че обяснението е правилно, но това не ни пречи да опитаме да потърсим и по-дълбок смисъл. Все пак тези от нас, които са препрочитали книгата повече от веднъж, знаят, че Роулинг не пише неща просто така и със сигурност е помислила за мотивация на персонажа, за да постъпи точно по този начин (и това да доведе до необходимия за сюжета резултат).

Според мен в този момент Снейп е изключително бесен, защото е видял как точно копие на Джеймс идва в Хогуортс, нарушава всички правила и става герой за съучениците си. Най-мрачните му спомени се съживяват.
Когато Снейп вижда, че Хари чете книга за куидича, това засилва опасенията му (които се оказват оправдани), че момчето ще последва баща си и в куидичните успехи.

Отнемането на книгата и наказанието е глупав начин Снейп да изрази злобата си, но това е част от характера му - моментите, когато е най-жалък и когато действа най-глупаво са тези, в които разсъдъкът му е замъглен от омразата към Джеймс.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг