Професор Кетълбърн - преподавател, драматург и магизоолог

Не знаем от кого Хагрид и Нют Скамандър са получили вдъхновението си да се занимават с магически животни (и да излагат на риск своя живот и този на околните), но има голяма вероятност това да е бил професор Силванус Кетълбърн.

Името му се споменава само веднъж в "Хари Потър" и още няколко пъти в "Приказките на барда Бийдъл", затова повечето информация, която имаме за него, е от Pottermore. Това за мен е добре, защото най-вероятно мога да ви разкажа някои неща, които преди това не знаехте за бившия преподавател.

Нямаме информация кога е роден Кетълбърн, нито кога постъпва на работа в училището за магия. Единственото, което мога да кажа със сигурност е, че е учил в Хогуортс и е бил разпределен в Хафълпаф. Преподавал е по времето на директор Армандо Дипит и по времето на Албус Дъмбълдор. Пенсионира се през 1993, когато са му останали само една ръка и половин крак.


Освен че (може би) е разпалил безразсъдството в Хагрид и Скамандър, професор Кетълбърн е оставил и друга следа в Хогуортс - лоши спомени от една неуспешна театрална постановка, заради която училището едва не изгоряло и която по чудо е завършила без жертви. След тази случка професор Дипит забранява театъра в Хогуортс, а Дъмбълдор не вдига забраната. Съмнявам се и Макгонъгол да го е направила, така че най-вероятно важи до днес.

По време на Битката за Хогуортс на 2 май 1998 г., Силванус Кетълбърн се е "включил" на страната на Ордена, като е изсипал всичките си пихтиести червеи върху главите на група преминаващи смъртожадни.
Макар в Pottermore Роулинг да казва, че това не е имало кой знае какъв ефект, нека си припомним, че някога Краб твърдеше, че бил лошо ухапан от един такъв червей.

През 2014 Pottermore пуснаха статия по повод рождения ден на професора, от която става ясно, че той е починал, но не се разбира кога.

Коментари

  1. Отговори
    1. И аз май имам дежавю, защото и преди съм вижда този коментар.

      Обяснението е по-просто - статията е препубликувана.

      Изтриване
  2. То е ясно че епрепубликувана, ам сложи е някаква нова информация ако успееш да докопаш, все пак минала е година от тогава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Минаха всъщност две години. Миналата също я препубликувах.
      Много се радвам, че от толкова отдавна четеш блога, че да забелязваш кога препубликувам.
      Правя го не защото ме мързи да пиша нещо ново, а защото има доста нови читатели, пък информацията (ако не броим мобилната игра) си остава същата.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

ЧРД на Дейвид Брадли

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"