Защо таласъмите не са описани във "Фантастични животни..."

Наскоро гледах трейлъра на предстоящия филм, за да видя какви създания са показани в него и осъзнах, че таласъмите, които не са хора, не са описани в книгата на Нют Скамандър.
Понеже предполагам, че не всички са я чели, реших да обясня отсъствието им.

Тъй като повечето магически създания притежават много по-развит интелект от мъгълските животни, дълги години магьосниците са спорили кои от тях могат да се считат за животни и кои са съзнателни същества. Правени са няколко опита за класификация, като в крайна сметка през 1811 е прието, че съзнателни са онези нечовешки създания с магически сили, които могат да разберат магьосническите закони, а всички останали са животни.

По тази причина, ако отворите "Фантастични животни и къде да ги намерим" ще видите, че таласъми и великани няма. Таласъмите са едни от най-интелигентните същества, а великаните (с известно усилие) биха могли да разберат законите и да им се подчинят, за разлика от троловете, например.

Може да се изненадате, че като животни са вписани върколаците.
Тук Нют обяснява, че става дума само за времето, когато са в животинския си образ, защото тогава всяка следа от човешкия разум изчезва и остава само свирепият звяр.
През по-голямата част от времето, както знаем от Лупин, върколаците са нормални хора, но веднъж месечно се превръщат в едни от най-опасните чудовища на света. По тази причина хората се страхуват от тях и болните от ликантропия са силно маргинализирани, затова съвсем малко от тях успяват да се впишат в обществото.

Второто голямо изключение са кентаврите и езеряните.
Те напълно отговарят на изискванията да бъдат определени като същества, но сами са избрали да бъдат считани за животни.
Причината е, че с официалното признаване на интелекта и правото за участие в управлението на магическия свят, идват и много задължения, които тези две групи не искат да спазват. Като животни обаче, те са изолирани в резервати (каквито са Забранената гора и Голямото езеро) подобно на драконите и троловете и са оставени сами да управляват обществата си.

Надявам се че тази информация ви беше интересна.

Коментари

  1. Искам да изразя възхищение и благодарност към упоритият труд на г-н Костов за фендъма на Хари Потър!Благодаря Ви за поддържането на този сайт и ежедневното добавяне на информация. Всички статии са много интересни и с любопитство и удоволствие чета всяка една от тях. Продължавайте в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за насърчителния коментар!
    Захванах се с блога (и с клуба преди това), защото ми е приятно да препрочитам книгата и да преоткривам историята, но да знам, че е интересно и за друг, е най-хубавата награда за усилията ми.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър