7 интересни факта за филма "Хари Потър и философският камък"


Днес отбелязваме датата, когато през 2001 г. "Хари Потър" влезе в киносалоните. По този повод решихме да споделим 7 факта за филма, които според нас са много интересни.


1. Първият актьор, който е избран да участва във филма е бил Роби Колтрейн (Хагрид), той е избран лично от Роулинг. Писателката е участвала в избора също и на Маги Смит (Макгонъгол) и Алан Рикман (Снейп).
Още по-интересно е, че само на Рикман Роулинг е разкрила съдбата (и миналото) на героя му. Дълги години Алан Рикман беше един от малкото хора на света, които знаеха какво ще стане на финала на поредицата.

2. Крис Кълъмбъс е искал Роулинг да изпълни ролята на Лили в сцената с огледалото Еиналеж. Тя е отказала.


3. Роузи О'Донъл и Робин Уилямс са предложили да участват във филма безплатно в ролите на любимите си герои - Моли Уизли и Рубиъс Хагрид, но им е било отказано заради изискването на Роулинг във филма да участват само британски актьори.

Рик Майол
(1958 - 2014)

4. За първия филм са заснети и сцени с полтъргайста Пийвс. Актьорът Рик Майол разбрал, че цялата му роля е изрязана чак като отишъл да гледа филма. За съжаление Пийвс никога не се появява във филмите.

5. Дейвид Тюлис е трябвало да играе професор Куиръл, но в крайна сметка ролята е дадена на Иън Харт. Няколко години по-късно Тюлис все пак влиза в ролята на преподавател - обичаният от всички Ремус Лупин.

6. Ричард Харис се съгласява да стане Дъмбълдор едва след като внучката му го заплашва, че никога няма да му проговори, ако откаже.

7. Роулинг изрично е посочила, че белегът на Хари не трябва да в центъра на челото. В книгите никъде не се казва къде се намира, но повечето корици го показват в центъра, което е подразнило авторката.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг