Грешката с Многоликовата отвара във филмите

Днес реших да ви занимая с една от многото дразнещи грешки във филмите за Хари Потър - начинът на действие на Многоликовата отвара.

Многоликовата отвара е най-сложната, с която Хърмаяни се е заемала до втората книга, а всички потребители на оригиналния Pottermore (освен слидеринците) ще потвърдят, че е доста голямо мъчение да се направи.
Отварата дава на човека, който я пие, точния образ на друг човек, част от когото е сложена в отварата. Това включва всички особености на тялото му, включително гласа.

Във филмите обаче са решили, че преобразените трябва да запазят гласа си, затова гледахме Краб и Гойл, които говореха с гласовете на Хари и Рон, Белатрикс, която говореше като Хърмаяни и 6 Харита, които говорят с различни гласове. Това, колкото и да е дразнещо, нямаше да е чак такава грешка, ако не беше четвъртия филм.

В екранизацията по "Хари Потър и огненият бокал" се срещаме с Барти Крауч-младши, който се представя за Аластор Муди. И по логиката на филма би трябвало всички сцени с Муди да са дублирани от Дейвид Тенант, но всъщност през цялото време си чуваме актьора Брендан Глийсън.

След по-малко от 4 седмици пак ще ходим да гледаме филм за света на магьосниците. Той не е по книга, така че няма да има неща, които сме си представяли различно, но все пак е възможно да се допуснат грешки. Надявам се, че Роулинг, като сценаристка, ще има по-голямо влияние, отколкото за предишните филми и няма да позволи нищо твърде фрапиращо, като например мятаща гранати лелка в експрес "Хогуортс".

Коментари

  1. Според мен решението е такова, за да е по-лесно на зрителите да различават кой - кой е всъщност, а в 4тия филм ако беше по същия начин би било спойлер за тези, които не са чели книгата.. В киното нещата са по-различни от колкото в литературата, за това лично аз не го намирам като грешка, а като доста правилно режисьорско решение.. Приятен ден ^^

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм, че не е случайно допусната грешка, а режисьорско решение, но няма да се съглася, че е правилно, поне мен ме дразни. Щом обаче има фенове, които го харесват, значи не е било съвсем (или изобщо) грешно решение. :)

    Благодаря за коментара!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър