Здравей, Pottermore 2


По-рано днес описах спомените си за първия сайт Pottermore, а сега ще споделя впечатленията си за новия.

Като начало трябва да призная, че чувствата ми са силно смесени. От една страна се радвам на промяната, защото това показва, че има желание за работа. Радвам се и на хубавите обещания на създателите. Но малко ме смущава, че навигацията на сайта е неудобна и ако човек не знае какво търси, трудно ще го намери.

Както се очакваше, премахнати са игрите - варенето на отвари, дуелирането. Но също така, вместо обещания и дългочакан тест за Покровител, са махнати възможността за определяне на подходяща пръчка и разпределянето по домове. Изобщо, възможност за регистрация в новия сайт няма. Вероятно по-късно ще я създадат и потребителите ще могат да минават през тези най-любими функции на сайта. Но ще се почувствам безкрайно обиден, ако старите регистрации не важат (вижте предишната ми публикация, за да разберете защо съм толкова привързан към регистрацията си от предишния сайт). А ако бъда разпределен в друг дом, вероятно ще се побъркам - ще получа рездвоение на личността, защото ще считам и двете разпределения за абсолютно достоверни.

Новият сайт е направен красиво и определено си личи, че цели да изглежда по-сериозен и да привлече по-възрастните почитатели на Хари Потър.
Отделите страници на героите и магиите са разделени на блокове, в които има връзки към допълнителните текстове на Роулинг, които сме чели в стария сайт, цитати от книгата за и от конкретните герои и картинки, както от стария сайт, така и от предстоящото да излезе (дори на български!) ново издание на "Хари Потър", от луксозната книга за заснемането на филмите, която излезе преди 3-4 години, както и кадри от самите филми.
Харесва ми, че всички текстове на Роулинг са украсени с малки символи, които се изчертават пред очите ни с приятна анимация.
Обещано ни е, че сайтът ще разшири фокуса си - вече няма да се концентрира само върху Хогуортс и събитията от книгата, но върху целия магически свят. Всичко това е свързано с предстоящото излизане на новия филм за света на магьосниците, който обаче няма да е свързан с Хари Потър.
Всъщност, очертава се новият Pottermore да е официален сайт на предстоящите филми. Едно от съобщенията на главната страница обещава, че всяка нова информация ще бъде споделяна в новините на сайта. Там ще излизат и съобщенията от Роулинг и новините за промени и ново съдържание. По тази причина вече няма да има Pottermore insider.

Всичко това е хубаво, но както казах в началото, достъпът до отделните текстове е труден. Има търсачка, в която може да се потърси конкретен текст, но тя търси само в заглавието на публикацията - тоест, ако напишете например Пандора Лъвгуд, сайтът няма да намери текста за магическите болести, в която тя се споменава.
Това означава, че все още най-лесният начин за откриване на информация си остава Harry Potter Wiki. И което е по-лошо - означава, че няма начин някой да седне и целенасочено да изчете всичките текстове на Роулинг.

Има и информация, която изглежда на този етап е загубена - не можах да достигна до статиите на Джини Потър за световното по куидич през 2014, нито пък да намеря картичките от шоколадовите жаби, всяка от които съдържа по едно или две изречения за някой известен магьосник.

Аз винаги приветствам всичко, което Роулинг прави. Радвам се за сайта и му пожелавам да надмине по популярност стария, но за сега оставам леко разочарован, заради недостатъците, които изброих. Все пак всичко това е поправимо и има шанс Pottermore отново да стане любимият сайт на феновете.

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Да си спомним за Марджъри Менсън