9 момента от Хари Потър, които AXN не разбират

Попаднах тази сутрин на публикация в сайта на AXN, в която се твърдеше, че ще ми покажат някакви недомислици в "Хари Потър", които ще ме накарат да преосмисля книгата. Оказа се, че всичко изброено е недоразбиране, а най-голямата недомислица е ужасният превод, където series (поредица) е преведено като сериал.
Ще опитам да отговарям на обвиненията, като разчитам на информацията в книгите, защото смятам, че тя е достатъчна, че да се разбере какво е искала да каже Роулинг, но за по-пълна информация ще обръщам внимание и на някои по-късни изказвания на авторката.

Недоразбиране първо: Защо магьосниците не ползват мъгълски изобретения?

Действието на сериала се развива между 1991 и 1998 г., така че е напълно логично магьосниците да не знаят много за интернет, но до 1994 г. браузърите вече работят достатъчно добре, така че някои магьосници би трябвало да са чували за това. Да не говорим, че магьосниците нямат никакви преносими средства за комуникация. Сириус Блек може би нямаше да оцелее в сериала, ако просто имаше мобилен телефон.

Отговор: Ползват! В света на магьосниците има много деца от мъгълски произход и те със сигурност не зарязват изобретенията на мъгълите. Причината да не виждаме много такива е, че в Хогуортс електронните машини не работят, но виждаме механични уредим като часовници и фотоапарати.
Има и чистокръвни магьосници, които също използват и се интересуват от мъгълска техника, например Рон, който се обади на Хари по телефона, но елита на магьосническото общество я отхвърля. Магьосниците до голяма степен са застинали в 17 век, когато в взето решението обществото им да се раздели от това на мъгълите. Най-богатите и най-влиятелните магьосници, тези, които диктуват общественото мнение, приемат за обида интереса към всичко мъгълско, затова и хора като Артър Уизли са гледани с презрение.
Все пак има и някои нововъведения - магьосниците използват радио, автобус, влак.

Недоразбиране второ: Как действат портретите?

Защо всички не си направят магически портрети и с тяхна помощ да живеят вечно? Да, правилата за тези картини за доста сложни, що се отнася до живеене и движения, но въпреки това: Всеки би могъл да си направи магически портрет и да прекара живота си в това да учи портретът да бъде дадения човек, така че когато го убият и той остави след себе си едно объркано бебе сираче, той все пак да съществува под някаква форма, за да разговаря с детето си.

Отговор: В Потърмор Роулинг обяснява как работят омагьосаните портрети, но дори само от книгите става ясно, че хората, изобразени на тях, не са реалните хора. Тяхната възможност да комуникират и да научават нова информация за света е ограничена.
Тоест, картината може да е средство за поддържане на спомена жив и за получаване на предварително заложена в нея информация, но в никакъв случай не е път към вечния живот.

Недоразбиране трето: Защо не спасяват Лили и Джеймс с времевърта?

Няма човек, който да е чел „Затворникът от Азкабан“ и да не си е помислял, „Ако те могат да се върнат назад във времето, за да спасят Сириус, защо Дъмбълдор не се е върнал, за да спаси Лили и Джеймс Потър?“ Интернет е пълен с някои „правила“, които Джей Кей Роулинг публикува постфактум, но хайде стига!

Отговор: Глупав въпрос, най-глупавият, всъщност. Никога в книгите времевъртът не е използван за промяна на реалността. Когато Дъмбълдор изпраща Хари и Хърмаяни на тази на пръв поглед безумна мисия, той вече знае, че те ще успеят - вече е станал свидетел на освобождаването на Бъкбийк.
Роулинг признава, че има два магически предмета в книгата, за които съжалява, че е включила - хитроумната карта (след като Хари знае къде са Филч и Снейп, когато се прокрадва из замъка, напрежението се губи) и времевърта. Затова и по-късно ги унищожава всички - за да не могат да бъдат използвани в бъдеще. Но нито за нея, нито за хората, които са разбрали как действа тази магия, не е стоял въпроса за промяна на миналото.

Неразбиране четири: Перверзник ли е бащата на Хагрид?

Рубиъс Хагрид е наполовина човек, наполовина великан. Баща му е човек, който е правил секс с майка му, която е великан. Ако всички великани приличат на Гроп – огромни, глупави зверове – това е доста шантава ситуация. Просто седнете и се замислете за кратко. Да. Бащата на Хагрид е отишъл в гората и…

Отговор: Ами... може да се каже. Очевидно и той, като Хагрид, е имал влечение към магическите същества, каквито са великаните. Вероятно е опитвал да докаже, че те не трябва да се третират различно от хората. И е изтретирал Фридулфа като човек.

Неразбиране пет: Защо Фред и Джордж не шпионират братята и сестра си?

Ако са притежавали Картата по време на събитията от „Стаята на тайните“, защо не са я използвали, за да помогнат при разгадаването на загадката за това кой отваря стаята? Тя не се появява на Картата, но тоалетната, в която се намира входът към нея я има. 
Те биха могли да забележат, че малката им сестричка а) присъства при всички атаки и b) висенето дълго време в тоалетна според голяма част от хората е по-скоро зловещо, заради досадния призрак?

Отговор: Уизлидупката  е толкова пълна с уизлита, че вероятно времето в Хогуортс е единственият шанс да НЕ виждат роднини. Затова няма да тръгнат да ги издирват по картата.

Неразбиране шест: Защо Хагрид е идиот?

Защо от Хогуортс организират полет на учениците до замъка на животни, които са видими само за хората, които са виждали смъртта? Какъв е смисълът да се нарочат деца, които са виждали умрели хора и да ги карат да се чувстват странно и неловко? Това е ужасно болезнен начин да започнеш новата учебна година.

Отговор: Хагрид е, по всяка вероятност, най-лошият учител преподавал някога в Хогуортс. А в училището са преподавали Локхарт и Ъмбридж! Хагрид е абсолютен празноглавец и вероятно го харесват само най-малките фенове, които могат да възприемат историята само през гледната точка на Хари, а той обича глупавия полувеликан.

Неразбиране седем: Защо Малфой искаше да е приятел с Хари?

При първата им среща Малфой се опитва да убеди Хари да не се сприятелява с хора като Рон, а вместо това да е приятел с него. Ние разбираме, че Малфой иска да бъде приятел с най-популярното момче в училището, но неговият баща е поддръжник на човека, който се е опитал да убие Хари, доста смели очаквания, че една такава връзка би могла да потръгне.

Отговор: Във втората книга разбираме, че Луциус не само не е против, а насърчава сина си да бъде мил с Хари. По-късно в книгата разбираме и защо - огромна част от последователите на Онзи-който-не-бива-да-се-назовава смятат, че Хари е нов черен магьосник, около когото да се обединят.

Неразбиране осем: Защо не дискриминират слидеринците?

Мнозина биха предложили разрушаване на дома Слидерин до основи, но това звучи твърде крайно. Все пак не всяко дете от Слидерин става зло, НО очевидно всеки зъл магьосник е бил в Слидерин. Така че може би в случая в Хогуортс трябва да се наблегне на уроците по етика за тези деца. Може би вместо да ги учат на битки те би трябвало да се опитат да спрат очевидно злите деца да стават по-зли.

Отговор: Очевидно авторът на тази статия разбира историята еднопластово, като 8 годишното дете, което за пръв път отваря книга. Да, повечето (не всички) черни магьосници (в смисъл такива, които ползват черна магия, а не негрите) са слидеринци. Но Слидерин е дал на света и много велики магьосници. Проблемът е, че единственото, което определя една магия като черна, е начина, по който я приема обществото. А силните магии, които не всички владеят, плашат слабите магьосници, но слидеринците са привлечени от тях.
Това, което глупавият автор на статията предлага, всъщност е ограничаване на най-талантливата част от учениците.

Неразбиране девет: Защо Хари е тъп?

Хари Потър получава писмо за първи път през живота си, което е адресирано специално до него. Защо той не почака още минутка и не го отваря когато е сам, а не пред цялото си злобно „семейство“?

Отговор: Сигурен съм, че през следващите няколко дни, до пристигането на Хагрид, Хари си е задавал този въпрос многократно...

Излиза, че четенето на книгата е достатъчно да отговори на всички тези неразбирания. Но какво да очакваме от хора, които дори не знаят, че "Хари Потър" не е сериал?

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор